Космическо събитие, което не е наблюдавано от 36 години -

...
Космическо събитие, което не е наблюдавано от 36 години -
Коментари Харесай

Рядка супер кървава синя Луна“ на 31 януари

Космическо събитие, което не е следено от 36 години - рядката „ супер кървава синя Луна “ ще може да бъде забелязано на 31 януари в региони на Северна Америка, Азия, Близкия изток и Австралия, съобщи Агенция Франс Прес.

Феноменът провокира интерес, защото е композиция от три невероятни лунни събития - огромна супер Луна, синя Луна и цялостно лунно затъмнение.

Синя Луна значи второ пълнолуние в границите на месец. Обикновено то се случва на две години и 8 месеца.

Пълнолунието в сряда обаче съответствува със „ супер Луна “, която се случва, когато естественият земен сателит е най-близко до Земята, към която обикаля в елиптична орбита. В тази точка, наречена перигей, Луната наподобява 14% по-голяма и 30% по-ярка.

По време на затъмнение Луната ще се плъзне под сянката на Земята, като последователно се трансформира от бял ярък диск в оранжев или червен - т.е. кървава Луна.

Подреждането на Слънцето, Луната и Земята в една линия ще продължи към един час и 16 минути и това събитие може да бъде следено преди зазоряване в западните елементи на Съединени американски щати и Канада. В региони на Близкия изток, Азия Източна Русия, Австралия и Нова Зеландия може да се види вечерта, когато Луната се издига на небосклона.

За разлика от слънчевото затъмнение, лунното може да бъде следено безвредно без защитни средства за очите.

За финален път „ супер кървава синя Луна “ е следена на 30 декември 1982 година в елементи на Европа, Африка и Западна Азия, сочат данните на сп. „ Небе и телескоп “.

За Източните Съединени американски щати изчисленията сочат, че съвпадане на трите събития, което може да се следят е имало в далечния 31 май 1944 г.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР