Космическият телескоп Джеймс Уеб на НАСА е заснел зашеметяващо изображение

...
Космическият телескоп Джеймс Уеб на НАСА е заснел зашеметяващо изображение
Коментари Харесай

Джеймс Уеб показа уникални снимки на Уран

Космическият телескоп " Джеймс Уеб " на НАСА е снимал зашеметяващо изображение на другия мразовит колос в Слънчевата система - планетата Уран, оповестяват от галактическата организация.

Новото изображение демонстрира 11 от 13-те известни пръстена, както и ярки характерности в атмосферата на планетата.

Въпреки че това не е първото изображение на Уран, то е най-детайлното, заснемано в миналото.

Снимката е направена от галактическия телескоп на 6 февруари, добавя Българска телеграфна агенция. 

Получените данни показват невижданата сензитивност на телескопа за най-бледите прашни пръстени, които са били заснемани единствено от две други уреди - галактическият транспортен съд " Вояджър 2, който прелетя край планетата през 1986 година, и обсерваторията " Кек " с усъвършенствана оптика, означават от американската галактическа организация.

Това, което прави планетата Уран неповторима, е, че се върти встрани, или както споделят от НАСА, почти на 90 градуса от равнината на своята орбита.

В резултат на това планетата има рискови сезони. Уран обикаля към Слънцето за 84 земни години.

Заснетото изображение демонстрира северния полюс, където на планетата е късна пролет. Когато " Вояджър 2 " посещава Уран през 1986 година, на южния полюс, който в този момент се намира на противоположната страна на планетата, е лято.

Изображението, снимано от " Вояджър 2 ", изобразява Уран като " безформена синьо-зелена топка ", а това от " Джеймс Уеб " демонстрира динамичния темперамент на планетата, споделят от НАСА.

Уран има 13 известни пръстена, от които галактическият телескоп е снимал 11. Някои от тях обаче са толкоз ярки, че се сливат в по-голям пръстен.

Телескопът е снимал и 27-те известни луни на Уран.

" Джеймс Уеб " - водещата в света галактическа научна обсерватория, е интернационално начинание на НАСА в съдействие с Европейската галактическа организация и Канадската галактическа организация.
   
Учените се надяват, че благодарение на телескопа " Джеймс Уеб " ще разнищят загадки в Слънчевата система, ще погледнат към далечни светове към други звезди и ще изследват мистериозните структури и произхода на нашата галактика и мястото ни в нея, означават от НАСА.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР