Космическият телескоп „James Webb“ се приближи към окончателната си орбита

...
Космическият телескоп „James Webb“ се приближи към окончателната си орбита
Коментари Харесай

Космическият телескоп „James Webb“ се приближава към окончателната си орбита

Космическият телескоп „James Webb“ се приближи към окончателната си орбита към Слънцето, на съвсем 1,6 милиона километра от Земята, съобщи Ройтерс.

Последната коригираща маневра е планувано да бъде направена по-късно довечера и свръхмодерният телескоп ще заеме „мястото си за паркиране“ – втора точка на Лагранж (L2), гравитационно постоянна област от системата Земя-Слънце. „Джеймс Уеб“ доближи до нея месец откакто беше изстрелян.

Двигателите ще бъдат включени от инженерите, отговарящи за надзор на задачата в Научния институт по галактическите телескопи в Балтимор. Наземният екип ще употребява радиосигнали, с цел да удостовери по кое време „James Webb“ сполучливо се е „вмъкнал“ в орбита, изясни Ерик Смит от контролната задачата на НАСА.

Инженерите към този момент започнаха фината конфигурация на главното огледало на телескопа, с цел да го приготвят за работа. Диаметърът му е 6,5 метра и има 18 сегмента, покрити с доста тъничък пласт злато, което отразява извънредно добре инфрачервената светлина.
Учените възнамеряват да употребяват „James Webb“ за проучване на най-старите звезди и галактики във Вселената, формирани след Големия гърмеж, както и за търсене на евентуално обитаеми планети.

Подготовката на супермодерния уред ще отнеме няколко месеца, преди той да бъде подготвен за работа.

Ако всичко върви по проект, телескопът би трябвало да бъде подготвен да направи първите научни фотоси през май, а още един месец ще бъде нужен, с цел да бъдат обработени и показани.

Космическият телескоп „James Webb“ е взаимен план на НАСА, Европейската галактическа организация и Канадска галактическа организация.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР