Космическият обект WD 1856 b е наистина специален. Той е

...
Космическият обект WD 1856 b е наистина специален. Той е
Коментари Харесай

NASA откри първата планета, която е преживяла смъртта на своята звезда?

Космическият обект WD 1856 b е в действителност специфичен. Той е с размера на Юпитер и по всяка възможност това е първата известна на човечеството планета, която е претърпяла трансформацията на своята звезда в бяло джудже. Потенциалното изобретение е направено чрез спътника TESS на NASA и към този момент преустановилия работа телескоп „ Спицър “.

WD 1856 b орбитира на едвам 3.05 млн. км от своето бяло джудже – звезда, сходна на Слънцето, която е изчерпала своето нуклеарно гориво, само че не избухва в свръхнова. До края на ядреното си изгаряне този тип звезда изхвърля по-голямата част от външния си материал, като основава планетарна мъгливост. Остава единствено горещото ядро на звездата. Това ядро се трансформира в доста горещо бяло джудже с температура над 100 000 градуса по Келвин.

Бялото джудже до WD 1856 b е с ½ от масата на Слънцето, само че в тяло, което е доста по-голямо от Земята.

„ WD 1856 b някак си е съумяла да се приближи извънредно покрай бялото джудже и да остане цяла – споделя водещият създател на изследването проф. Андрю Вандербург от Университета на Уисконсин-Медисън. – Процесът на основаване на бяло джудже унищожава околните планети и всичко, което се приближи до него, нормално се раздира от извънредно мощната гравитация на звездата. Все още не знаем по какъв начин WD 1856 b се е озовала на настоящето си място, без да я сполети сходна орис. “

Възможни са няколко сюжета. Не е изключено WD 1856 b да е била избутана към звездата от други обекти в системата, които са с размера на Юпитер. Междувременно пък мощното притегляне на бялото джудже е спомогнало за стабилизирането на орбитата. Според различен сюжет е допустимо планетата да е била избутана от гравитационното въздействие от две червени джуджета в системата или от звезда, която е минала относително близо в верния миг. На този стадий първият сюжет е най-вероятен.

„ От много време насам знаем, че откакто белите джуджета се родят, далечните дребни обекти, като метеорити и комети, се притеглят във вътрешността към звездите. Обикновено те се разпадат от мощната гравитация на бялото джудже и се трансформират в диск от парчета – прибавя съавторът на изследването доктор Сиви Ксу, астроном от интернационалната обсерватория „ Джемини “. – Ето за какво се развълнувах изключително доста, когато Андрю ми сподели за тази система. Виждали сме, че и планети могат да бъдат привлечени във вътрешността, само че наподобява това е първият път, в който сходно тяло е претърпяло това странствуване. “

Несигурността на астрономите произлиза от обстоятелството, че статутът на WD 1856 b на планета към момента не е доказан на 100 % – този обект е нещо приблизително сред най-тежката планета и най-лекото кафяво джудже. Анализ на „ Спицър “ поддържа изказванието, че става дума за планета, само че са нужни спомагателни проучвания по въпроса.

Системата се намира на 80 светлинни години от Земята в северното съзвездие Дракон.

Изследването е оповестено в Nature.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР