Космическият интернет на британската фирма IneWeb ще се позабави(снимка: CC0

...
Коментари Харесай

OneWeb ще изстрелва спътници с ракетите на SpaceX


Космическият интернет на английската компания IneWeb ще се позабави
(снимка: CC0 Public Domain)

Лондонската сателитна компания OneWeb ще възобнови изстрелванията на своите спътници, само че това към този момент ще става благодарение на ракети, ръководени от американския ѝ съперник SpaceX. И двете компании построяват сателитни мрежи в ниската земна орбита, с цел да доставят широколентови интернет връзки.

Но до момента в който SpaceX може да изпраща своите спътници Starlink, употребявайки личните си ракети, OneWeb остана закотвена на земята след началото на руско-украинската рецесия, тъй като до тогава изпращаше спътниците си в орбита чрез съветски ракети.

В търсене на излаз от създалата се обстановка, OneWeb е сключила контракт със SpaceX, заяви. Очаква се първото от поредицата извеждания на спътници в орбита да се случи преди края на годината.
още по темата
„ Благодарим на SpaceX за тяхната поддръжка, която отразява нашата споделена визия за безграничния капацитет на космоса “, сподели основният изпълнителен шеф на OneWeb Нийл Мастърсън. „ С тези проекти за пускане ние сме на път да приключим построяването на цялото си съзвездие от спътници и да можем да предоставяме постоянна, бърза и сигурна съгласуваност по целия свят “.

Условията на съглашението със SpaceX не бяха оповестени. Пазарните анализатори побързаха да посочат, че въпреки SpaceX и OneWeb да преследват една и съща цел – широколентов интернет от небето – те са ориентирани към разнообразни браншове.

Докато SpaceX продава терминали за интернет-връзка непосредствено на потребителите, OneWeb е фокусирана върху продажбата на на телекомуникационни компании. Тези сътрудници могат да оферират системата OneWeb на клиентите си като част от лични пакети за интернет.

OneWeb е частично благосъстоятелност на английското държавно управление. Доскоро тя изстрелваше по 34-36 спътника едновременно на ракети „ Союз “. В момента компанията продължава да създава спътници, само че те ще би трябвало да бъдат модифицирани за ракетите Falcon.

От своя страна, SpaceX има повече от 2000 спътника в орбиталната система Starlink. Всяка седмица компанията качва още спътници в мрежата си посредством своите ракети Falcon за многократна приложимост.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР