Космическият апарат "Бепи Коломбо" на Европейската космическа агенция (ЕКА) и

...
Космическият апарат "Бепи Коломбо" на Европейската космическа агенция (ЕКА) и
Коментари Харесай

Бепи Коломбо се сбогува със Земята, отива към Меркурий

Космическият уред "Бепи Коломбо " на Европейската галактическа организация (ЕКА) и Япония през днешния ден се приближи оптимално до Земята, с цел да се отблъсне и да се насочи към планетата Меркурий, заяви Би Би Си.

Гравитацията на Земята освен насочва "Бепи Коломбо " към вътрешната Слънчева система, само че и лишава от скоростта му, тъй че да не се движи прекомерно бързо, когато доближи Меркурий през 2025 година
Максималното приближаване на апарата беше на към 13 000 километра от нашата планета към 7,30 ч. българско време.

Той би трябвало да се е виждал на тъмното небе в южното полукълбо с дребен телескоп или бинокъл, съобщи Българска телеграфна агенция.

Американският галактически транспортен съд "Дракон " се скачи с МКС

ЕКА и японската галактическа организация ДЖАКСА нарекоха днешната маневра "здравей и сбогом ".

"Това прехвръкване е доста прочувствено " - сподели Йоханес Бенкоф, академик от плана "Бепи Коломбо " в ЕКА. - Сега за последно можем да гледаме апарата от Земята, по тази причина поканихме дилетанти и експерти да го следят, преди да се скрие ".

Апаратът би трябвало да направи две сходни маневри край Венера и шест край Меркурий, преди да се нарежда.

Маневрата се следи от близко от центъра на ЕКА за ръководство на полетите в Дармщат като тест на спирачките, съобщи ДПА. Траекторията на апарата е идеална и от екипа не се е очаквало да прави нищо, единствено да следи. Специалистите са присъединили пробно няколко инструмента за калибриране, само че не и главната камера. Двете по-малки са създали черно-бели фотоси на Земята и Луната.

Това е първата задача на ЕКА до Меркурий, най-близката планета до Слънцето. Тя беше изстреляна през октомври 2018 година Състои се от два орбитиращи апарата - един европейски и един японски. Те ще изследват магнитното поле на Меркурий, повърхността му и слънчевия вятър.

На галактическия уред му следва да преодолее разстояние от 8,5 милиарда километра на път за Меркурий. В непосредственост до дребната планета той ще се озове не по-рано от 5 декември 2025 година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР