Космически кораб, построен и управляван от базираната в Тексас компания

...
Космически кораб, построен и управляван от базираната в Тексас компания
Коментари Харесай

САЩ кацнаха на Луната за първи път от 50 години

Космически транспортен съд, издигнат и ръководен от основаната в Тексас компания Intuitive Machines, кацна наоколо до южния полюс на Луната , оповестява " Ройтерс ".

Това е първото приземяване на лунната повърхнина на Съединени американски щати от повече от половин век и първото, постигато в миналото от частния бранш.

НАСА, с няколко проучвателен инструмента на борда на транспортното средство, приветства кацането като огромно достижение в задачата си да изпрати търговски галактически кораби на научни задачи до Луната преди плануваното завръщане на астронавти там по-късно през това десетилетие.

Първоначалните информационни проблеми след кацането през вчерашния ден обаче повдигнаха въпроси дали транспортното средство може да е било развалено или възпрепятствано по някакъв метод.

Спускаемият шесткрак робот без екипаж, наименуван " Одисей ", се приземи към 18:23 часа американско време.
 След половин век: Съединени американски щати възобновиха сполучливо задачите до Луната
След половин век: Съединени американски щати възобновиха сполучливо задачите до Луната

Стартира първата такава с частна ракета

При кацането обаче се появи проблем с самостоятелната навигационна система на галактическия транспортен съд, който наложи интервенция от страна на инженерите на Земята.

Отне и повече време от предстоящото да се възвърне връзката с галактическия транспортен съд и да стане ясно какво се е случило с него на към 384 000 км от Земята.

След като контактът най-сетне беше възобновен, сигналът беше слаб. Бе доказано, че спускаемият уред е кацнал, само че контролът на задачата не получи информация по отношение на точното положение и ориентацията на транспортното средство.

" Нашето съоръжение е на повърхността на Луната и към този момент предаваме, тъй че поздравления към екипа на IM ", съобщи на оперативния център шефът на задачата на Intuitive Machines Тим Крейн.

По-късно вечерта компанията заяви в обществената мрежа X, че контролерите на полета " са удостоверили, че " Oдисей " е изправен и стартира да изпраща данни ".

Слабият сигнал обаче допуска, че галактическият транспортен съд може да се е приземил до стена на кратер или нещо друго, което е попречило антената му, посочи Томас Зурбухен, някогашен теоретичен началник на НАСА, който управлява основаването на комерсиалната стратегия на организацията за кацане на Луната.
 Съединени американски щати изстреляха първата частна задача до Луната
Съединени американски щати изстреляха първата частна задача до Луната

Това ще означи първото пътешестване до лунната повърхнина в границите на програмата на НАСА за луната Артемида
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР