Космически кораб на НАСА, наречен Solar Dynamics Observatory, улови появата

...
Космически кораб на НАСА, наречен Solar Dynamics Observatory, улови появата
Коментари Харесай

Части от Земята загубиха комуникация след най-мощната експлозия на Слънцето

Космически транспортен съд на НАСА, наименуван Solar Dynamics Observatory, улови появяването на изригвания от клас X на Слънцето, които са най-мощните вероятни енергийни детонации на нашата звезда. Достигналата Земята радиация предизвика кратковременно спиране на радиокомуникациите на два континента.

В слънчевото леке ​​AR3576, където се случват слънчеви изригвания, на 9 февруари се появи едно от най-мощните изригвания на Слънцето, което принадлежи към клас X3.4, пише Space.

Слънчевите изригвания пораждат, когато магнитната сила се натрупва в слънчевата атмосфера и се освобождава като мощен изблик на електромагнитно лъчение. Всички светкавици са разграничени на 5 класа, като светкавиците от клас X са най-мощни. Всеки идващ клас светкавици има 10 пъти по-малка мощ от предходния. След клас X има класове M, C, B и A в низходящ ред на избухлива мощ. Всички светкавици в данните за класа имат цифрово означение от 1 до 10, което демонстрира тяхната мощ. Само флашовете клас X нямат никакви цифрови ограничавания, т.е. могат да бъдат и клас X11 и така нататък

Според физика Кийт Стронг, който учи Слънцето, изригването също е довело до изхвърляне на коронална маса или изхвърляне на плазма в космоса. Но петното AR3576 не беше ориентирано към Земята и затова, поради скоростта на плазмата в космоса, можеше да доближи Земята още на 11 февруари, само че това не се случи. Ако плазмата се разбие в магнитното поле на Земята, това ще докара до извънредно мощна геомагнитна стихия на планетата. Такива стихии предизвикат разстройства в работата на спътниците в орбита и енергийната инфраструктура на Земята. Според Стронг просто сме имали шанс, че слънчевата плазма е прелетяла около Земята. 

Въпреки че имахме шанс в това отношение, Земята не избяга от отрицателното въздействие на слънчевата интензивност. Електромагнитното лъчение, изригнало вследствие на изригването от клас X3.4, доближи Земята единствено за 8 минути. В резултат на това настъпи йонизация на горната атмосфера на планетата, което докара до кратковременно спиране на радиокомуникациите в Южна Америка, Африка и над Южния Атлантически океан.

Слънцето става все по-активно с наближаването на слънчевия най-много, който би трябвало да се случи тази година. Това е интервал от 11-годишния безоблачен цикъл, когато на Слънцето се случват доста детонации и плазмени излъчвания.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР