Космическата сонда Солар орбитър на Европейската космическа агенция (ЕКА) и

...
Космическата сонда Солар орбитър на Европейската космическа агенция (ЕКА) и
Коментари Харесай

Космическа сонда ще изследва Слънцето от непроучван досега ъгъл - слъчевите полюси

Космическата сонда " Солар орбитър " на Европейската галактическа организация (ЕКА) и НАСА беше изстреляна с ракета " Атлас V " от Кейп Канаверал на невиждана задача да снима полюсите на Слънцето и да го следи директно, заяви Асошиейтед прес, представен от Dir.bg.

" Солар орбитър " ще се причисли към сондата " Паркър " на НАСА, която беше изстреляна преди година и половина. " Солар орбитър " няма да навлиза в слънчевата корона като " Паркър ", само че ще маневрира на неповторима орбита, по която ще премине над двата полюса, които до момента не са снимани. Заедно с мощните наземни обсерватории, " Солар орбитър " и " Паркър " ще са като оркестър, сподели Гюнтер Хасингер, теоретичен шеф в ЕКА. " Всеки инструмент свири друга мелодия, само че дружно извършват симфонията на Слънцето " - сподели Хасингер.

" Солар орбитър " е създаден в Европа, както и девет от инструментите му. НАСА обезпечи десетия инструмент и изстрелването от Кейп Канаверал. Пътешествието на сондата ще продължи две години, а научната й задача - сред пет и девет години. Стойността на плана е 1,5 милиарда евро. Космическият уред " Солар орбитър " е огромен колкото миниван и тежи 1800 кг. Той е създаден в Европа, както и девет от инструментите му. НАСА обезпечи десетия инструмент и изстрелването от Кейп Канаверал.

След като премине през орбитите на Венера и Меркурий, сондата " Солар орбитър ", чиято оптималната скорост ще доближи 245 000 километра в час, ще може да се приближи до Слънцето на разстояние от 42 милиона километра. Чрез тази траектория " Солар орбитър " ще " има способността да следи Слънцето непосредствено ", изясни Матийо Бертомие от френския Национален център за научни проучвания.

Данните, събрани от " Солар орбитър ", ще добавят тези от " Паркър " на НАСА, изстрелян през 2018 година Американският уред се приближи на по-малко разстояние от Слънцето (между 7 и 8 милиона километра), само че без технология за директно наблюдаване, поради интензивната топлота.

Оборудвана с шест инструмента за отдалечено проучване, сондата " Солар орбитър " ще може да улавя изображения от " невиждано разстояние ", както и да снима за първи път в историята слънчевите полюси. Учените към момента нямат визия по какъв начин наподобяват слънчевите полярни райони. Американско-европейският уред " Одисей ", изстрелян през 1990 година, прелетя над тях, само че на доста по-голямо разстояние и не беше оборудван с камери. Връзка с него няма повече от десетилетие.

Останалите четири инструмента на " Солар орбитър " ще изследват " на място " средата към Слънцето.

Главната цел на задачата е да откри по какъв начин централната ни звезда основава и управлява хелиосферата - " балон " от материя, обграждащ цялата Слънчева система, който действа като " магнитен пашкул " и ни защищава от галактически лъчи, идващи оттатък Слънчевата система.

Въпросният " балон " се къпе в непрекъснат поток от заредени частици - т.нар безоблачен вятър. Неговата променлива скорост е една от загадките, която експертите се надяват да разрешат благодарение на сондата " Солар орбитър ".

На Слънцето протичат редица физически явления, като да вземем за пример слънчевите стихии, чиито взаимоотношения със Земята и до ден сегашен интригуват научната общественост. Загадка остава и механизмът в източника на слънчевите стихии - къси, само че интензивни феномени, които провокират разстройства в слънчевия вятър. Често неочакваната им поява ги прави мъчно предсказуеми.

Специалистите се надяват благодарение на сондата " Паркър " да подобрят разбирането си за слънчевите стихии - евентуално рискови за телекомуникациите на Земята, и да подобрят методите за прогнозирането им, както и за слънчевите цикли и за корона.

Очаква се " Солар орбитър " да усъвършенства познанията за отбраната на астронавтите от галактическата радиация.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР