Космическата компания на милиардера Илон Мъск успя да направи огромна

...
Космическата компания на милиардера Илон Мъск успя да направи огромна
Коментари Харесай

Мегаракетата Starship избухна в исторически полет

Космическата компания на милиардера Илон Мъск съумя да направи голяма крачка в упоритостите си да откри живот на Луната и Марс с изстрелването на мегаракетата Starship – най-мощната строена досега. Тя обаче избухна броени минути след изстрелването, макар че бе планувано полетът ѝ да продължи към 90 минути. Засега не са ясни аргументите за разпадането ѝ, само че то се случи над океана и няма вреди и потърпевши.

Това е вторият опит на компанията да изстреля ракетата – първият беше в понеделник, само че бе отсрочен 9 минути преди старта по неразбираеми аргументи.

Ръководството на SpaceX неведнъж акцентира пробния темперамент на изстрелването и сподели, че всеки резултат, при който Starship излетява от стартовата площадка, е сполучлив.

Компанията се надяваше да организира първото орбитално изстрелване на Starship още през лятото на 2021 година, само че се сблъска със закъснение в създаването и завоюва утвърждение от FAA едвам в петък.

Именно от Starship зависи в огромна степен дали компанията на Мъск ще осъществя задачите, които си слага за бъдещето, а точно пътувания до Луната и Марс. Ракетата коства 3 милиарда $, висока е 120 метра и е разработвана от SpaceX в продължение на години.

Според компанията корабът Starship би трябвало да бъде подготвен за транспорт на до 100 души или 100 – 150 тона товар, с цел да извърши полети в открития космос и до Марс.

Досега ракетата за многократна приложимост не е летяла в цялостната си настройка, т.е. с първата си степен, наречена Super heavy, която след изстрелване би трябвало да се върне на Земята. До момента корабът извърши суборбитални полети на височина от 10 км, като някои от тези проби също приключиха с детонации.

Именно Starship беше определена от НАСА за кацане на астронавти на Луната като част от задачата Артемис 3, публично планувана за 2025 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР