Космическата агенция НАСА търси да назначи планетарен защитник, който да

...
Космическата агенция НАСА търси да назначи планетарен защитник, който да
Коментари Харесай

НАСА търси да назначи нов "планетарен защитник"

Космическата организация НАСА търси да назначи планетарен бранител, който да я защищава от извънземен живот, съобщи Би Би Си.

Макар постът " planetary protection officer " да не е нов, обявата плени въображението на феновете на НЛО в обществените мрежи - и впечатли със заплата в диапазона сред 120 и 187 хиляди $ годишно.

Става дума за отбягване на биологическото замърсяване по време на галактически задачи към други планети, както и при завръщането им на земята. Задачата може да се назова и екологическа, защото задачата е галактическите тела да бъдат непокътнати " в естественото си положение ", без привнасянето на непознати организми, както и да не бъде позволен на земята извънземен живот.

Според първия човек, поел поста през 2015 година, главното терзание към този момент не са извънземните, а точно човешките дейности на други планети. " Ако ще търсим живот на Марс, би било леко жалко да открием нещо, което сами сме занесли ", изясни доктор Катрин Конли пред " Ню Йорк таймс " през 2015 година

На Марс сигурно има живот - десетки хиляди, от време на време и милиони бактерии пътуват на повърхността човешките галактически апарати. Макар не всички да оцеляват, най-малко някакви са останали там при рухването на руската галактическа сонда Марс-2 на планетата през 1971 година

Смята се, че при изстрелването на " Кюриозити " на повърхността й е имало сред 20 и 40 хиляди температурно устойчиви бактерии и най-малко 100 пъти повече микроби. Задачата на Конъли и възможния й заместител е да преценяват какъв брой от тях биха оживели в галактическите условия и къде и до каква степен е уместно апаратите да се доближават.

Сред другите отговорности на планетарния бранител е да следи за използването договорът на Организация на обединените нации за космоса от 1967 година - основополагащият документ на галактическото право. С него страните се задължават да не замърсяват други небесни тела и при всички случаи - да не позволяват конфликт с тях.

За сходни отговорности условията са високи, като първото е претендентът за поста да е взел участие в галактическа стратегия на национално равнище, както и да има тапия по физика, инженерство или математика.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Любопитно (2643)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР