Космическа капсула на НАСА, носеща проба от скален материал, взет

...
Космическа капсула на НАСА, носеща проба от скален материал, взет
Коментари Харесай

Първата проба на НАСА от астероид каца с парашут на Земята

Космическа капсула на НАСА, носеща проба от скален материал, взет от повърхността на метеорит преди три години, се насочи към огнено рухване през атмосферата и кацане с парашут в пустинята Юта в неделя, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Ройтерс.

Прогнозите за времето са удобни и роботизираният галактически транспортен съд ОЗИРИС-РЕКС е на път да освободи капсулата с пробите за дефинитивно втурване, както е планувано, без спомагателни корекции, заяви НАСА на брифинг в петък. Ръководителите на задачата чакат „ точково “ кацане на големия полигон на американската войска в Юта, западно от Солт Лейк Сити, сподели Сандра Фройнд, програмен управител в „ Локхийд Мартин “, която е взела участие в проектирането и построяването на галактическия транспортен съд.

Кръглата капсула би трябвало да се приземи с парашут в 17:55 ч. българско време в неделя - към 13 минути след нахлуване в горната част на атмосферата със скорост към 35 пъти по-голяма от тази на звука, с което ще приключи седемгодишното си галактическо странствуване.

Ако задачата ОЗИРИС-РЕКС е сполучлива, тя ще означи третата проба от метеорит - освен това най-голямата, която в миналото е достигала до Земята. Досега има две сполучливи сходни задачи на японската галактическа организация, извършени през последните 13 години.

ОЗИРИС-РЕКС събра своя пример от скали от Бену, богат на въглерод метеорит, открит през 1999 година и систематизиран като „ близкоземен обект “, защото минава относително покрай нашата планета на всеки шест години. Според учените вероятността той да удари Земята ще бъде 1 към 2700 в края на 22-и век.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР