Капсула на НАСА, носеща най-големите проби от астероиди, кацна на Земята

...
Космическа капсула на НАСА, носеща най-голямата проба от почва, събирана
Коментари Харесай

Космическа капсула на НАСА, носеща най-голямата проба от почва, събирана някога от повърхността на астероид, кацна в пустинята на Юта седем години след изстрелването на мисията.

„Имаме тъчдаун!“ Контролът на полета обяви в неделя.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента OSIRIS-REx на НАСА, за да донесе проби от астероид Бену на Земята: Какво трябва да знаетеНАСА предстои да достави най-голямата проба от астероид досега: Какво трябва да знаетеНАСА назначава директор, който да ръководи изследването на НЛО, настоява за научнообоснован подходкрай на списъка

Капсулата с форма на дъвка, освободена от роботизирания космически кораб OSIRIS-REx, когато корабът-майка премина в рамките на 108 000 км (67 000 мили) от Земята часове по-рано, докосна в рамките на определена зона за кацане западно от Солт Лейк Сити на огромния полигон за тестове и обучение на армията на Съединените щати в Юта.

Пробите ще бъдат изпратени в понеделник до нова лаборатория в космическия център Джонсън на НАСА в Хюстън. В сградата вече се съхраняват близо 400 кг (842 фунта) лунни камъни, събрани от астронавтите на Аполо преди повече от половин век.

Учените изчислиха, че капсулата съдържа най-малко чаша отломки от богатия на въглерод астероид, известен като Бену, но няма да знаят със сигурност, докато контейнерът не бъде отворен.

Япония, единствената друга страна, която върна проби от астероиди, събра около една чаена лъжичка от две астероидни мисии.

Водещият учен на мисията, Данте Лаурета от Университета на Аризона, ще придружи пробите до Тексас. Отварянето на контейнера в Хюстън през следващите ден-два ще бъде „истинският момент на истината“, предвид несигурността относно количеството вътре, каза той преди кацането.

OSIRIS-REx събра своя екземпляр преди три години от Бену, малък астероид, открит през 1999 г. Космическата скала е класифицирана като „близък до Земята обект“, тъй като минава сравнително близо до нашата планета на всеки шест години. Вероятностите за въздействие се считат за малки.

Смята се, че Бену е съставен от хлабава колекция от скали, като купчина развалини. Той е с размери 500 метра (1600 фута), което го прави малко по-широк, отколкото Емпайър Стейт Билдинг е висок, но малък в сравнение с астероида Чиксулуб, който удари Земята преди около 66 милиона години, унищожавайки динозаврите.


Първична реликва

Подобно на други астероиди, Бену е реликва от ранната слънчева система. Тъй като днешната му химия и минералогия са практически непроменени от формирането си преди 4,5 милиарда години, тя притежава ценни улики за произхода и развитието на скалисти планети като Земята.

Възможно е дори да съдържа органични молекули, подобни на тези, необходими за появата на микроби.

Проби, върнати преди три години от японската мисия Hayabusa2 от Ryugu, друг близък до Земята астероид, бяха открити, че съдържат две органични съединения, подкрепящи хипотезата, че небесни обекти като комети, астероиди и метеорити, които са бомбардирали ранната Земя засява младата планета с първичните съставки за живот.

OSIRIS-REx стартира през септември 2016 г. и достигна Бену през 2018 г., след което прекара близо две години в орбита около астероида, преди да се приближи достатъчно близо, за да вземе проба от рохкавия повърхностен материал с ръката си на робот на 20 октомври, 2020 г.

Космическият кораб напусна Бену през май 2021 г. за круиз от 1,9 милиарда километра (1,2 милиарда мили) обратно до Земята, включително две обиколки около слънцето.

Удряйки горните слоеве на атмосферата със скорост 35 пъти по-висока от скоростта на звука около 13 минути преди кацането, капсулата светеше горещо до червено, докато се потапяше към земята, а температурите вътре в кораба се очакваше да достигнат 2800 градуса по Целзий (5000 градуса по Фаренхайт).

Парашутите се разгърнаха близо до самия край на нейното спускане, забавяйки капсулата до около 17 километра в час (11 мили в час), преди да падне леко върху пустинното дъно на северозападна Юта.

Екип за възстановяване от учени и техници бяха готови да извлекат капсулата и да потвърдят дали целостта на съда и вътрешната кутия, носеща астероидния материал, са запазени чрез повторно влизане и кацане. Те имаха за цел да запазят пробата девствена и без каквото и да е земно замърсяване.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg