Кощунство е това, което се случва в последните десетилетия у

...
Кощунство е това, което се случва в последните десетилетия у
Коментари Харесай

Семов: Кощунство! Учебниците, по които учат децата ни, унищожават българската национална памет

Кощунство е това, което се случва в последните десетилетия у нас с националната историческа памет и до известна степен тя се унищожава и от учебниците, по които учат българските деца в учебно заведение, а те са утвърдени от МОН. Това мнение показа пред БНР конституционният арбитър, правист и държавник проф. Атанас Семов пред БНР.

 

В предаването " Неделя 150 " той призна, че все пак е окуражен за бъдещето на България и разяснява полемиката за народен празник Трети март и запазването на национална еднаквост и нацианална памет.

 

" Обнадежден съм от обстоятелството, че още го има този живец на националната памет. Политическият хайлайф не е забавен, дали чете историята, както му скимне, или изобщо не я е чел и си проличава. Това не е най-същественото. По-същественото е, че с помощта на българските читалища и учители, в по-ранната възраст на българските деца към момента участват освен дни като Трети март и 24 май, а значими съдържателни и смислени форми на запазване на националната памет. По-страшното е, че реализирани резултати е не " поради " и " с помощта на ", а макар страната, макар МОН и макар образователните стратегии и учебници, които утвърждават. Учебниците, по които учат децата ни унищожават българската национална памет ", сподели проф. Семов.

 

Според него " ние сме народ с изключителни качества, народ, който може да оцелее физически и да се запази духовно след 2 века Византийско господство и по-късно след още 5 века Османско душманство, е мощен народ ".

 

" Народ, който може да роди такива персони каквито нашият народ е родил – изключително през втората половина наXIX век, безспорно е народ, който заслужава добра орис. Аз не мога да се освободя от парещото  чувство, което на днешния ден е изключително мощно, че ние сме свели историческата си памет единствено до единични дати – 3 март, 6 септември, 2 юни. А в останалото време с публичния си живот демонстрираме, че изцяло сме не запомнили не просто героите си, а тяхното дело и всеотдайност ", сподели Атанас Семов.

 

И разяснява, че  " това което се случва българската историческа памет в последните десетилетия е не просто светотатство, а цялостно обезсмисляне на саможертвата на нашите герои, пред които другояче свеждаме чела дневно като Трети март ".

 

" Това обезсмисляне на свободата и на съществуването на свободна и самостоятелна страна, тъй като страна без историческа памет е територия. Държава, чиито деца не могат да добият от учебното заведение чувство за святост на национална принадлежност, възприятие на дълг пред героите и бъдещето на тази нация, е страна, която в огромна степен не заслужава бъдещето ", напомни Атанас Семов.

 

Конституционният арбитър показа:

 

Скоро отворих един учебник, раздела за Освобождението се назовава " Българите в Османската империя ", учат когато сме били част от една империя. В тези учебници четем, че " българите в Османска власт били неравнопоставени, плащали високи налози, не можели да се обличат с красиви облекла и не можели да строят високи къщи ". Това е драмата на робството и това е парадоксът непознатото господство, за които жертват живота си Левски, Ботев други наши герои и пишат нашите възрожденци, и на Трети март сервира цветя. Това е безсрамен прочит! "

 

Според проф. Семов са " толкоз несъстоятелни причините да си сменим празника. Толкова ни е унищожена националната памет, че единствено това остава, да си сменяме националния празник и то по конюнктурни основание. Същественото е и Трети март, и 24 май да бъдат осмислени съдържателно и да си приказваме, за какво те са същински значими, за какво свободата е значима и какъв брой елементарно се отхвърляме от нея. Защо просветата, културата, славянската и българската идентично са толкоз нужни в Европа и глобализирания свят и не са несъвместими в Европейски Съюз?, пита риторично проф. Семов.

 

Според него " актуалният българин е подтиснат и обезверен от актуалните действителности, само че и мощно носещ изконните български полезности ". И счита, че починалият му татко проф. Марко Семов, учител по народопсихология в СУ " Св. Климент Охридски " и създател на " Япония като за Япония " би споделил:  " Българинът се назлъндисва да си покаже достолепията, по-лесно си демонстрира магариите. А ние сме народ с изключителни качества ".

 

Най-спешно ни е належащо да демонстрираме качествата си и да избираме хора с показани качества, уверен е проф. Атанас Семов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР