Кошмарно пътуване с БДЖ - за това споделя читател на

...
Кошмарно пътуване с БДЖ - за това споделя читател на
Коментари Харесай

С БДЖ от Пловдив до София: Влак, автобус и пак влак, все накрак

Кошмарно пътешестване с БДЖ - за това споделя четец на News.bg Петър Панайотов. Той е пътувал на 19 май с бърз трен от Пловдив до София, в който сектор жп линията сред Костенец и Ихтиман е била затворена поради плануван ремонт.

За ремонта потвърдиха и от пресцентъра на БДЖ, като прецизираха, че дейностите са приключили в неделя вечерта. Практиката в такива случаи е пасажерите на влаковете сред двете гари да се транспортират с рейсове.

От бюро информация на гарата в Пловдив обаче уверили Панайотов, че влакът ще пътува непосредствено до София и за него линията сред Костенец и Ихтиман ще бъде отворена. Такава информация била указана и на уеб страницата на БДЖ и таблото.

В резултат, влакът със единствено 4 вагона бил претъпкан, като имало и доста правостоящи.

На гара Костенец обаче от БДЖ свалили всички пасажери от влака и им обяснили, че би трябвало да бъдат извозени с рейсове до Ихтиман, където да се трансферират на различен трен. По думите на Петър Панайотов настъпил безпорядък и в дъжда на предгаровия площад в Костенец се събрали над 400 души.

Пристигналите рейсове се оказали незадоволителни и се претрупали с правостоящи, което не е позволено за междуградски транспорт.

" Шофьорите на рейсовете направиха всичко допустимо да оказват помощ, само че се сътвори голям безпорядък и се заплаши сигурността на пътуващите ", споделя Панайотов. Не след дълго по нечий сигнал рейсът е бил спрян от екип на КАТ за инспекция.

Какъв е обаче резултатът от инспекцията, не става изцяло ясно. По информация на Петър Панайотов екипът на " Пътна полиция " е разрешил превозването на пасажерите до гарата в Ихтиман, само че евентуално са му съставили акт.

Припомняме, че през август 2023 година Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ) изиска България да върне 38 млн. евро, предоставени по утвърден жп план, по който европейското финансиране е към 140 млн. евро.

ОЛАФ настоя останалите 92 млн. евро от плана да не бъдат предоставени на страната. Причина за това са нередности, открити по време на процедурата за възлагането на публичната поръчка и при осъществяването на плана.

Става въпрос точно за плана за модернизацията на жп линията сред Костенец и Септември, част от жп линията сред София и Пловдив, който частично е финансиран от Европейската изпълнителна организация по климата, инфраструктурата и околната среда. ОЛАФ прикани Агенцията да наблюдава връщането на средствата и прекъсването на останалата част от тях.
 Европрокуратурата откри корист с евросредства за жп планове у нас
Европрокуратурата откри корист с евросредства за жп планове у нас

ОЛАФ изиска България да върне 38 млн. евро финансиране за жп проект
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР