Кошмар на Хаваите - поне 36 души загинаха при унищожителен

...
Кошмар на Хаваите - поне 36 души загинаха при унищожителен
Коментари Харесай

Огнен ад на Хаваите: Най-малко 36 души са загинали от пожара, 11 000 бяха евакуирани

Кошмар на Хаваите - най-малко 36 души починаха при разрушителен горски пожар, който втори ден гори на втория по величина остров Мауи. Причината за възникването на огъня към момента не е известна, само че мощните ветрове от преминаващия наоколо вихър Дора са съдействали за скоростното разпространение на пламъците. Гори съвсем цялата западна половина на острова, предава Българска национална телевизия.

" Господи, виж пристанището! Божичко... наподобява като след бомбардировки! ", споделя мъж от хеликоптер.

Кълба гъст пушек и високи няколко метра пламъци - там, където до през вчерашния ден можеха да се видят екзотичните хавайски палми и тюркоазени води на океана. Второ денонощие няколко огромни огнища на Мауи не могат да бъдат потушени. Заради мощни ветрове стихията бързо излиза отвън надзор.

Пламъците за часове обгръщат съвсем цялата западна половина на острова и сега тя е откъсната от света. Унищожават всичко по пътя си - цели квартали са изгорели, в това число историческият център на град Лахайна - едно от най-популярните измежду туристите места. В отчаянието си мнозина скачат в океана, с цел да се спасят от пламъците.

Кекоа Лансфорд, гражданин на Лахайна: " Ще ни отнеме години да възстановим вредите. И това надалеч не е най-лошото. Във водата продължава да има тела на удавници - към този момент с часове никой не ни оказва помощ. Цяла нощ сами се опитваме да се спасим. "

11 хиляди души - локални и туристи, са евакуирани. Петте центъра за настаняване бързо доближават оптималния си потенциал.

Джулия Лим, туристка от Лос Анджелис: " Точно пристигнахме, не бяхме идвали на Хаваите от години. В 4:00 часа сутринта ни изтеглиха от хотела. Нямаше къде да отидем и спахме в колата си. Сега се надяваме да успеем да намерим билети за полет до дома. "

Заради бедствието самолетните компании понижиха цените на билетите си от острова. Местата обаче, мъчно стигат за всички искащи да се измъкнат от огнения капан.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР