Косе Босе в цвят лилав разсмива малки и големи в

...
Косе Босе в цвят лилав разсмива малки и големи в
Коментари Харесай

„Косе Босе“ за напреднали

Косе Босе в цвят виолетов разсмива дребни и огромни в едноименното премиерно заглавие на Столичния куклен спектакъл. Популярният воин на Ран Босилек оживява в пиесата на Рада Москова, дружно с едно очовечено мини общество – в него са Ручея, Брезата, Кучето и Лисан Рижия.

Поучителната история за наивното птиче е показана с доста фикция и възприятие за комизъм от режисьора Тодор Вълов. „ Опитахме се да създадем един нехарактерен метод на поднасяне на добре позната приказка. Идеята беше хем да запазим класическият вид, хем да бъде атрактивно занимателен, провокативен и динамичен театър “, споделя той пред btvnovinite.bg.

Провокацията е във всяка една минута, само че още по-хубавото е, че подготвя към разговор, който децата и техните родители могат да водят между тях, до момента в който следят протичащото се на сцената. Така, всички са в играта, без заплаха от досада, и то до момента в който си припяват „ Тръгнал кос “ или си спомнят крилати изречения като „ Беж, Лиске, да бягаме! “.

Самият режисьор споделя, че резултатът на детската игра е издирван – а точно, когато малчуганите употребяват един или няколко предмета, само че им придават разнообразни функционалности или ги назовават с разнообразни имена. „ На този принцип - „ наужким “, сме сложили цялата история “, добавя Тодор Вълов.

Цветната, свежа и миришеща на пролет сценография е въодушевена от наивизма. Кръгове, спирали и цветни плетени петна се сливат с героите. А те са не по-малко наивни, задоволително ясни и систематизирани като типажи. „ Всъщност, сценографията е играчкова. Актьорите играят с тези детайли. Общо взето, минималистично е като израз, а в това време е с доста трансформации “, обобщава режисьорът.

Силни овации заслужават и четиримата артисти. Това са Ана-Мария Лалова, Ваня Камянска, Любомир Генчев и Мариан Рангелов, вкаран в „ кожата “ на може би най-нетрадиционния бързей – рапиращ, малко вманиачен и доста приветлив. Неговото наличие сигурно ще провокира малко по-широки усмивки измежду родителите. Те може би ще би трябвало да обяснят на децата си за какво на Ручея му е нужна тревичка, която да си люшка „ от вълна на вълна, от вълна на река, от река на море, от море в океан “ и от океана – неизвестно къде...

Сценографията и куклите в „ Косе Босе “ са на Стефка Кювлиева, музиката – на Елена Методиева.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР