Косата ме боли ... - Чували ли сте някога или ...

Косата ме боли ... - Чували ли сте някога или

Причините, поради които ви боли косата

Косата ме боли...-Чували ли сте в миналото или-още по-неприятно-усещали сте го на личната си глава? Това не е въображение, макар че някои експерти го назовават „ фантомни болки “. Проблемът с „ възпалената коса “ се назовава триходиния.

Триходиния, т.е. болежка в скалпа и косата, може да бъде съпроводена от сърбеж, лющене, изгаряне на епидермиса и несъразмерен косопад. Болката постоянно се появява при четкане, измиване или даже единствено при цяр досег. В някои крайни случаи даже ентусиазъм напразно провокира неприятни чувства. Често това заболяване е съпроводено от прекалено омазняване на косата, сърбеж и изтръпване на скалпа. Кожата на скалпа се лющи, има блестящо ален цвят, а може да се появят и разширени капиляри, т.нар телеангиектазии. Болката се усеща най-мощно в горната част на главата и тилната част. Случва се макар че пациентите да не могат да локализират мястото на мощна болежка-тогава те се оплакват от болежка в косата по цялата глава.

Защо косата ме боли?

Нервните окончания, които преплитат празния космен фоликул, са виновни за това и изпращат болкови тласъци към мозъка. Това се дължи на увеличеното произвеждане на предавателя на болката, прочут като вещество Р-невропептид, синтезиран и освободен от пептидергични нервни нишки. Това вещество предизвиква свръхчувствителност и инфектиране на скалпа. Той е виновен и за косопада.

Има доста аргументи за болежка в скалпа и косата, в това число психосоматични. Болката може да стартира в разнообразни срокове от живота както при мъжете, по този начин и при дамите. Все отново всичко е щателно самостоятелно за всеки човек.

Кои са най-честите аргументи, благоприятстващи чувството за болежка в косата:

-разнообразни типове плешивост

-свръхактивност на мастните жлези, в това число атопичен дерматит (себореен дерматит)

-трихотиломания (психично разстройство, характеризиращо се с неконтролируемо издърпване на косата)

-понижен имунитет на организма

-диабет

-тежък стрес, меланхолия, тревожни положения, бодърствуване, възприятие за беззащитност

-паразитни болести на скалпа

-приемане на избрани медикаменти (напр. имуносупресори)

-постоянно занемаряване на хигиената на косата и скалпа

-неприятно подбрана грижа (козметика, четки, гребени)

-алергични реакции

-топлинни реакции (твърде доста изстудяване или прегряване на главата)

-" синдром на пони " (връзване на косата прекомерно стегнато)

-хиперестезия, неумишлено оскубване по косата, да вземем за пример по време на работа, мислене и други

-неприятни питателни привички

Хората, страдащи от триходиния, би трябвало характерно да се грижат за вярната, нежна грижа за скалпа. Препоръчително е да се консултирате с дерматолог, който при нужда да приложи уместно лекуване.

Източник: actualno.com