Корупцията в България е достигнала трети исторически връх през 2023

...
Корупцията в България е достигнала трети исторически връх през 2023
Коментари Харесай

Атанас Русев, ЦИД: Корупцията в България е достигнала трети исторически връх

Корупцията в България е достигнала трети исторически връх през 2023 година Това стана ясно от думите на Атанас Русев, шеф на стратегия „ Сигурност “ в Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД) в предаването „ Кой приказва “ по Дарик.

Русев се базира на обичайния отчет на ЦИД, показан във вторник. Според документа при 30% от жителите и при над ¼ от бизнеса е имало засилен корупционен напън. Едновременно с това се отчича цялостен неуспех при опита за осъществяване на антикорупционни политики от страна на институциите, а към 52% от българите са склонни да вземат участие в корупционни дейности.

Атанас Русев изясни, че през 1999 година ЦИД е развила специфичен инструмент за премерване на равнището на административна корупция измежду популацията и бизнеса.

„ Този инструмент го прилагаме от 1999 година до 2023 година Ако съпоставим резултатите по години, ще забележим, че сме имали сходни резултати през 1999 година и през 2014 година И в този момент сме на същите равнища. Можем да приказваме за един декаданс “, сподели анализаторът.

Според него резултатите са изцяло разумни, поради протичащото се у нас.

„ Това е логичен резултат от положението на страната, от тази политическа неустойчивост в последните години. Самият факт, че имаме над 40 регулатора, които са или с изминал, или с непопълнен мандат. Имаме маса институции, в които тези чести политически смени на процедура нарушават естествения темп на работа. Човек, който би трябвало да извършва отговорностите си и знае, че ще е на съответното бюро в идващите 3 или 6 месеца, той няма да хоризонта да мисли отсега нататък и да работи върху някакви цели “, обясни Атанас Русев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР