Корупцията се разраства като раково образувание, ако бъде оставена без

...
Корупцията се разраства като раково образувание, ако бъде оставена без
Коментари Харесай

Темата за корупцията е изтласкана от външната политика, смята президентът

Корупцията се разраства като раково образувание, в случай че бъде оставена без публично внимание. Това уточни президентът Румен Радев на интернационална конференция, на която се показва опитът на разнообразни европейски страни в битката с корупцията, оповестява БНР.

Радев акцентира, че за България европейската интеграция значи европейски модели и стандарти в битката с корупцията. За корупция в България се приказва доста, а се прави малко, счита президентът, съгласно който има потребност от ориентиране на публичното внимание върху казуса:

Защото това внимание е изтласкано отвън рамките на България, съвсем напълно в полето на външната политика - Западни Балкани, европейско председателство, Русия… А всички знаем, че за корупцията няма почивен ден. Оставена без публично внимание, тя се разраства като раково образувание.

Корупцията овладява съществени лостове на държавното ръководство в законодателната, изпълнителната и правосъдната власт и ги подчинява на частни ползи, сподели още Радев и добави:

Специално за България обаче, корупцията има и друго характерно отрицателно въздействие, тъй като тя се трансформира от ден на ден в съществена спирачка за реализация на стратегически за България цели. Това е развиването на модерна, конкурентоспособна стопанска система и пълноценна интеграция в европейските структури.

Пътят към пълноценна интеграция в Европейския съюз минава през смяна в отношението към корупцията във всички равнища на държавната администрация. " Ако желаеме да сме пълноценни и интегрирани в Европа, би трябвало да надскочим нашата ограда на доморасли способи за развиване и интензивно използване на антикорупционни ограничения ", сподели президентът

На конференцията ще бъдат съпоставени антикорупционните модели в Европа, както и законодателствата, които дефинират взаимоотношението сред органите за битка с корупцията и прокуратурата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР