Корупцията е сериозен проблем в много държави по света, включително

...
Корупцията е сериозен проблем в много държави по света, включително
Коментари Харесай

Строги мерки и прозрачност: Как България може да се справи с корупцията?

Корупцията е сериозен проблем в доста страни по света, в това число и в България. Това е проблем, който визира всички публични сфери, от стопанската система до политиката и правораздаването. Но по какъв начин може България да се оправи с този проблем?

Първо, би трябвало да разберем какво е корупцията и какви са аргументите за нея. Корупцията е корист с власт или позиция в обществото за персонално облагодетелстване. Тя може да се демонстрира в разнообразни форми, като пропускане на наложителни процедури, отклонение на обществени средства за персонални цели и други

Независимост на правосъдната власт

Независимостта на правосъдната власт е основен фактор за битка с корупцията. Трябва да се подсигурява, че съдиите са свободни да вземат самостоятелни решения, без да са под въздействие на други органи.

Снимка: Pixabay

Прозрачност в ръководството на обществените средства

Трябва да се усили прозрачността в процеса на взимане на решения, които са свързани с обществени средства. Това може да се реализира посредством издание на информация за бюджета, осъществяването на планове и покупко-продажби, които са свързани с обществени средства.

Снимка: Pexels

Независимост на медиите

Медиите би трябвало да имат независимост да рапортуват и проверяват случаи на корупция, без да се опасяват от репресии или напън от страна на публични органи. Това може да се реализира посредством подсилване на законодателството за отбрана на журналистическата независимост и самостоятелност.

Снимка: Unsplash

Образование

Образованието е основен фактор за битка с корупцията. Трябва да се предизвиква развиването на система за етично обучение и образование на жителите във въпросите на правораздаването и демокрацията.

Снимка: Unsplash

Развитие на дребните и междинните предприятия

Малките и междинните предприятия са значим фактор за икономическото развиване на страната и заслужават по-голяма поддръжка. Трябва да се предизвикват постоянни и предсказуеми бизнес условия и да се понижат административните бариери, които способстват за корупцията.

Снимка: Unsplash

Строги ограничения за битка с корупцията

Трябва да се постановат строги ограничения за битка с корупцията като санкции и наказания за тези, които са забъркани в корупционни схеми. В същото време, би трябвало да се подсигурява, че ограниченията за битка с корупцията са ефикасни и че не се употребяват за политически цели или за корист с властта.

Също по този начин е значимо да се усили съзнателността на жителите за казуса с корупцията и да се подтиква присъединяване на всеки в битката с нея. Това може да бъде реализирано посредством акции за публично осведомление, присъединяване в публични съвещания и партньорства сред гражданското общество, бизнеса и страната.

Борбата с корупцията е непрекъснат развой, който изисква отдаденост и старания от страна на всички заинтригувани страни. Въпреки това, в случай че се подхващат нужните ограничения и промени, България може да реализира забележителен прогрес в битката с корупцията и да заслужи доверието на своите жители и интернационалната общественост.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР