Корупцията е проблем на всяко едно общество и тя е

...
Корупцията е проблем на всяко едно общество и тя е
Коментари Харесай

Горанов: Корупцията е проблем на всяко общество и тя е предимно емоционална категория


Корупцията е проблем на всяко едно общество и тя е най-вече прочувствена категория дотолкоз, доколкото в случай че се трансформира в действителност, би трябвало да е предмет на наказателно гонене. И в случай че погледнем към данните от последните социологически проучвания, се вижда, че ние надалеч не държим първото място- едно общество като българското, което реализира един от най-високите растежи на стопанската система, няма по какъв начин да е най-неуспешното от позиция на разпоредбите.

Това съобщи по време на 12-ата годишна среща на бизнеса с държавното управление под мотото „ Големите въпроси на 2018 ” финансовият министър Владислав Горанов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Във форума вземат участие министър председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, шефът на Българска народна банка Димитър Радев, анализаторът Иван Кръстев и други Сред главните въпроси са тези за човешките запаси, за пазара на работна ръка и демографската рецесия.

Бойко Борисов приказва на тематика: Какво може да направи държавното управление за задържане и развиване на човешкия капитал, както и за икономическата тактика на кабинета и предпочитаните европейски политики.

„ Образованието е приоритет на страната, изключително с вложения в междинното обучение като фактор за развиването на стопанската система и бизнеса и неналичието на фрагменти. Но огромният проблем е висшето обучение, чиято система е построена консервативно и затворено ”, акцентира Горанов. В момента тази система е мощно отдалечена от действителностите на стопанската система. Грешният тласък за масовизация докара до цялостна деградация и до отбиване на младите българи, които избират да учат в непознати ВУЗ-ове. Добрата вест е, че тази наклонност лека-полека се обръща, означи министърът. Преди са се прибирали у нас хора над 40 година, до момента в който в този момент си идват младежи във възрастовата граница 20-29 година Тук стартират да порастват и приходите, което е белег, който задържа квалифицираните фрагменти у нас. Между 2000-2016 година имаме повишаване в пъти на продуктивността на труда, което даже се случва в интервал на рецесия. Но рецесията на пазара на труда крие и нови благоприятни условия. Къде са преимуществата на сегашната рецесия? Българският бизнес стартира да се приспособява към по-интензивно произвеждане, с повече модернизации и нови технологии, сподели Горанов. Нагряването на пазара на труда сега дава късмет качеството на бизнес процесите да се усъвършенства, само че подобряването на инфраструктурата и на междинното обучение също би трябвало да продължат, уточни Горанов. Но се видя и че ниските приходи повреждат пазара на труда, добави той.

Човешките запаси за бизнеса са значими и държавното управление ще продължи политиката си за повишаване на приходите на хората. В противоположен случай ще загубим шансове да се оправяме сами на тази прелестна земя, акцентира той.

Централните банки започнаха да приказват към този момент за разширение на стопанската система, съобщи също различен от участниците във форума Гунтрам Волф, шеф в Брюгел. Миграцията в Европейски Съюз към този момент стана мощ в стопанската система. Един от образците е Англия, с идването на мигрантите, където те са към този момент икономическа мощ, сподели той. В Германия имаме също забележителна част мигранти, което оказва поддръжка на стопанската система и по този начин квалифицираните локални служащи отиват на по-високи равнища в йерархията, счита той. Възприятието на миграцията е много друго от действителността. Ако питаме жителите на другите европейски страни какъв % са емигрантите- мюсюлмани ще се окаже, че те надценяват техния брой, т.е. има изкривена визия по тематиката. Съпротивата в европейските страни към миграцията, идваща от страни отвън Европейски Съюз е доста по-голяма, в сравнение с от миграцията на хора от страни на Европейски Съюз, сподели Волф. Според Евростат българското население е намаляло сред 1.5-2 млн. души от времето на рухване на Берлинската стена, което е обезпокоително. В Източна Европа се получава недостиг на работна ръка, което е спирачка за развиването. И какво би трябвало да направи в тази обстановка България? Висшето обучение и инвестицията в него може да укрепи миграцията на младежите, само че разширението на междинното обучение би могло да има положителна роля в стопанската система. Необходими са и мощни институции за понижаване на корупцията, счита Волф.

В отчета на МВФ от декември 2017 година се приказва за мощната финансова система в България, което е също гаранция за триумф. Има диалози за въвеждане на еврото, само че в Западна Европа има опозиция против това България скоро да влезе в еврозоната и това не е загадка. Общественото мнение в Германия приказва за това, че хората там са много скептични, уточни Волф. Знаете какви са критериите- номиналната конвергенция, за което ще ви уверят, че тук страната ги е изпълнила, само че по- неразбираеми са нещата при икономическия напредък в България, която догонва Европа, макар, че той е с положителни индикатори.Неофициалният аршин е за институционалното качество- в Германия има безпокойствие, че в България може да се случи нещо като гръцкия опит - липса на финансова дисциплинираност, нестабилна финансова система, спад на Брутният вътрешен продукт.

Много хора имат това безпокойство, акцентира Волф. Българските планове потвърждават пред Европейски Съюз, че България сега води една постоянна финансова политика и може да нарасне доверието в страната ми, което би било едно фантастично обръщение, само че скептицизма към момента е на високо равнище и би трябвало да се регистрира, заключи Волф. Срещата сред бизнеса и държавното управление продължава. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР