Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя

...
Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя
Коментари Харесай

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Корупцията е болест, а младите политици са единственият метод тя да бъде изкоренена. Това е едно от посланията, които папа Франциск е отправил към българския министър председател по време на днешната им среща, по думите на  Кирил Петков.

На 31.12.1980 година папа Йоан Павел II афишира Светите братя Кирил и Методий за " Съпокровители на Европа ". След възобновяване на дипломатическите връзки сред България и Ватикана през 1991 година, става традиция изпращането на представителни делегации във връзка честването на 24 май. Всяка година във връзка празника министър-председателят на България и официална делегация се срещат с папата и се покланят пред светите за българите места в Рим. На личната среща между премиера и Франциск тази година не участваха журналисти заради Covid-пандемията.

Аудиенцията при светия отец е продължила повече от два часа. По време на диалога на четири очи, българският министър председател е бил поздравен от главата на Римокатолическата черква за напъните на кабинета за битка с корупцията. Кирил Петков получил и съвет: „ Ако се борим по едно и също време с най-корумпираните в България и с противников сили от непознати страни, двете борби ще се водят доста мъчно. И би трябвало да се опитаме битката да е на стъпки, а не във всички направления ".

По време на диалога си с главата на Римокатолическата черква, Кирил Петков е подчертал, че България високо цени ролята на Светия трон и на Папската институция в отбрана на човешкия живот и достолепие, мира и стабилността, държавността, общовалидните полезности и хуманността.

„ Първото нещо, което сподели, е, че корупцията е болест, и той доста има вяра, че младите политици са единственият метод да се изтръгне тази болест. Той сподели: тази болест е на всички места, знам, че е и във вашата страна, и приветствам вашето държавно управление, че това е съществена негова цел – да се изкорени тази болест. ”, сподели Петков пред публицисти след срещата си с папа Франциск.

По думите на Петков, папата е посъветвал българския министър председател да се бори с корупцията поетапно:

„ Друго нещо, което ме посъветва, е, че в случай че се борим по едно и също време с най-корумпираните в България, само че и с противников сили от непознати страни, двете борби дружно ще се водят доста мъчно. Трябва да се опитваме битката да става на стъпки, а не по едно и също време във всички направления, което нашето държавно управление и сега се пробва да направи. ”

„ В момента има невиждана международна рецесия, инфлацията се подвига доста в целия свят. Много е значимо, освен през медиите, да се срещнете с хората и да им обясните, че вие вършиме всичко допустимо, само че има стопански фактори, които не са функционалност единствено на държавното управление, само че този разговор би трябвало да стане с хората, близо до тях “, сподели още Петков за думите на светия отец към него. 



Разговорът сред папа Франциск и българския министър председател е траял към 20 минути, оповестява VaticanNews. Oт пресцентъра на Ватикана обаче не оповестяват повече детайлности към тяхната среща.  

След диалога сред Папата и Кирил Петков е последвала обичайна замяна на блага. Българската делегация е дарила на Франциск с рождественска ясла от вълна, направена от столичния католически Център " Рождество Христово " и обичаен чипровски килим.

Папата е дал на делегацията ни тазгодишното Послание за мира, Документа за човешкото приятелство, книгата за Statio Orbis на 27 март 2020 година и книга за Папския апартамент за аудиенциите, направена от Префектурата на папския дом. Той е дарил също плакет от Понтификата.

След срещата си с папата Кирил Петков се е срещнал с ватиканския държавен секретар кардинал Пиетро Паролин.

В делегацията, пътуваща до Рим и Ватикана, тази година са писателят Георги Господинов, ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски, министърът на финансите Асен Василев, зам.-министърът по дейно ръководство Калина Константинова, външният министър Теодора Генчовска, министърът на образованието Николай Денков,  началникът на политическия кабинет на министър-председателя Лена Бориславова  и представители на Светия синод и на католическата черква в България.
— Minister Teodora Genchovska (@TGenchovskaMFA)
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР