Корупционна схема, невежество или липса на политическа воля са причината

...
Корупционна схема, невежество или липса на политическа воля са причината
Коментари Харесай

300 000 лева от държавния бюджет са потънали в „призрачен“ ремонт на паметника на Христо Ботев в Калофер

Корупционна скица, незнание или липса на политическа воля са повода близо 300 000 лв. от държавния бюджет да потънат окончателно в некачествено изпълнен ремонт на най-големия мемориален комплекс на Балканите.

Ябълката на раздора е социална поръчка от лятото на 2016 година, при която Община Карлово разпорежда ремонта на мемориален комплекс „ Христо Ботев “ , град Калофер на старозагорската компания „ Зарастрой “ ООД, с шеф Калин Русев. Общата цена за осъществяване на проектирането и строително-ремонтните работи е в размер на 237 142. 98 лева без Данък добавена стойност при отпуснати с повишен предел общо 300 000 лева Договорът е от 16.06.2016 година, със период на осъществяване не повече от 60 календарни дни, считано от датата на подписването му.

Оказва се обаче, че осъщественият ремонт е по-скоро козметичен. Почти незабавно след издаването на строителния обект като приключен и изплащането на цялостната сума по контракта стартират да се демонстрират големите пропуски в работата на строителите .

Стълбите на паметника пропадат, осветлението по този начин и не заработва , фугите сред каменните плочи стават все по-големи, „ водното огледало “ не работи и прочие установени нередности. Това принуждава кметът на Калофер, Румен Стоянов редовно да написа докладни мемоари до кмета на Община Карлово доктор Емил Кабаиванов. Последният от своя страна в интервала от 21.06.2017 година до 05.09.2018 година е изпратил с противоположна квитанция общо 5 броя уведомителни писма до „ Зарастрой “ ООД, с които се упорства за отстрабняване на зародилите проблеми в изискванията на гаранционния период ( 6200 дни +60 календарни дни). Досега обаче са осъществени единствено два ремонта и един експертен оглед от страна на фирмата- реализатор.

Безхаберието и бездействието на виновните лица и институции по този проблем ще оставят за 7-ма година родния град на Христо Ботев да означи честванията за деня на революционера в цялостен мрак. Доклад от 2019 година на Агенция за държавна финансова ревизия /АДФИ/ към Министерство на финансите ясно показва типа и броя на нарушаванията, осъществени от „ Зарастрой “ ООД. Според държавния одит фирмата- реализатор освен не е изпълнила в цялостен размер поетите отговорности по ремонта на мемориалния монумент, само че е получила без правно съображение сумата от 101 300. 87 лева с Данък добавена стойност за „ неизвършени количества строително- ремонтни действия “ .

Според същия отчет, индивидът, подкрепил заплащането на „ неосъществените поправки “ е инж. Антон Нончев- основен специалист от отдел „ Строителство, мрежи и уреди на техническата инфраструктура “ на Община Карлово. Същият е подписал протоколите, с които са регистрирани като осъществени и подлежащи на погашение строително-ремонтни работи на обекта и е утвърдил неизпълнени такива в размер на над 100 000 лв., без да упражни какъвто и да е надзор.

Така съгласно държавния финансов одит на „ Зарастрой “ ООД са изплатени над 100 000 лв. за неизвършени поправки. Ето някой от най-фрапиращите надписвания, които държавният одит е потвърдил:

– 42 броя запълнени фуги * 163,80 лева, общо надплатени 6879,60 лева без Данък добавена стойност
– 40 куб.м. извозени боклуци * 28,67 лева, общо надплатени 1146,80 лева без Данък добавена стойност
– 159 кв.м. изкърпвания по площадките и сектора над ВиК инсталацията * 87,80 лева, общо надплатени 13960,20 лева без Данък добавена стойност
– 119,8 кв.м. изкърпвания по площадките и сектора във „ водното огледало “ * 98,80 лева, общо надплатени 11836,24 лева
– разчистване на стъпала от гранитни блокове ( общо 180 бр.), само че записани 299 бр. * 6,80 лева, общо надписани 809, 20 лева без Данък добавена стойност
– фугиране и префугиране на настилка от каменни плочи с неправилна форма 456 кв.м.* 44, 80 лева, общо надплатени 20 428,80 лева без Данък добавена стойност

Фирмата-изпълнител непозволено е усвоила 21 364 лева без Данък добавена стойност като твърди, че за построяването на ново кабелно зареждане за декоративно осветяване е прокопан ров и е положена тръба с параметри 980 м.л. *21,80 лева За изчезналата подземна конструкция от общинския бюджет са заплатени 21 364 лева без Данък добавена стойност. И както разбираме от общо 18-те страници финансова дисекция на осъществения 3 години по-рано ремонт, общата стойност с която държавният бюджет се разделя е 284 571.57 лева с Данък добавена стойност .

Въпреки големите старания и десетките докладни мемоари от кмета на Калофер, Румен Стоянов и безапелационното умозаключение на АДФИ за финансови злоупотреби , няма мощ която да накара отговорните лица или да си платят за нанесените вреди, или да изпълнят вменените им отговорности по контракт.

Оказва се, че импортираната парична банкова гаранция за осъществяване от страна на изпълнителя в размер на 11 857.15 лева е изтекла още на 09.09.2016 година. С това е нарушен член 16 (1) от контракта за публичната поръчка и съставлява основание по чл 18.3 договорът да бъде преустановен едностранно. Освен това съгласно член 22 от същият контракт компанията реализатор дължи на възложителя наказателна клауза в размер на 0.5% от цената на контракта за всеки отложен ден , не повече от 20% при положение, че не извърши предоставените работи или част от тях, или изскванията за тях или не извърши други действия в открития по контракта период.

Борбата на калоферци да видят още веднъж паметника на видния си съгражданин Христо Ботев още веднъж осветлен и в цялото му великолепие, каквото е било замислено през 1986 година, не стопира и до през днешния ден . Опитите на кмета на Калофер Румен Стоянов да притегли вниманието на всички държавни институции към проблемите на своя град стигат даже до там регулярно да изпраща докладни мемоари до Президента, до Председателя на Народното събрание, до всички ръководители на парламентарно показани политически сили у нас и несъмнено ежемесечното да припомня за рисковото оборудване на кмета на Община Карлово, доктор Емил Кабаиванов. Последното такова писмо е от декември 2022 година.

Странното е, че до в този момент никой от мощните на деня не демонстрира куража и фактическия инструментариум да принуди компанията реализатор да си свърши поетите задължения във типа и периодите, указани в контракта. И най-много в стойностите, изплатените му още през 2016 година. Основно това би трябвало да е отговорност на кмета на Община Карлово, който е контролиращото лице по осъществяване на поръчката.

Фонтаните. Снимка: Личен списък

Тук пораждат естствено въпросите- по какъв начин доктор Кабаиванов е „ пропуснал “ късия период на предоставената банкова гаранция и за какво упълномощеният от него надзирател, инж. Нончев разписва „ на сляпо “ приемни протоколи за осъществени ремонтни действия по разнообразни елементи от обекта, без да е участвал по време на съставянето им? Как се утвърждават заплащания за явно несвършени или със повишени стойности ремонтни действия? Защо доктор Емил Кабаиванов макар установените нарушавания не подхваща нищо по отбрана на финансовия интерес на община Карлово като заведе дело за обезщетение за нанесени вреди? Вместо това градоначалникът оспорва компетентността и законосъобразността на направения одит от АДФИ и отхвърля да упражни пълномощията си на възложител на плана.

„ Възмутен съм от бездействието и от „ дейностите “ на Община Карлово и най-много от кмета на Общината – доктор Емил Кабаиванов. С голям брой докладни, съм ги уведомил навреме тях и надлежно всички държавни институции и до този миг не се откри институция, която да потърси отговорност и да „ помоли “ от компанията реализатор на публичната поръчка „ Зарастрой “ да отстранят установените нередности, в това число и съгласно Доклад на АДФИ или да възстановят усвоените средства “, разяснява кметът на Калофер, Румен Стоянов продължаващата мъка с паметника на Христо Ботев.

„ Обмислям съществено като последна мярка да провеждам митинг, на който ще поканя сътрудници -кметове от общината и жители. Проблемите на обитаемоте места в община Карлово са не по-малки от тези в Калофер, в частност от този с мемориалния комплекс„ Христо Ботев. От години те са съзнателно неглижирани и подценявани от управлението на Общината. Поканени да се усещат и всички родолюбиви българи, обичащи Ботев “ , добави още градоначалникът.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР