Корсиканските националисти постигнаха голяма победа на вчерашния втори тур на

...
Корсиканските националисти постигнаха голяма победа на вчерашния втори тур на
Коментари Харесай

Победа за националистите в Корсика

Корсиканските националисти реализираха огромна победа на вчерашния втори тур на локалните избори. Това им дава опция да окажат напън върху Париж за по-голяма автономност на френския остров в Средиземно море.

Според окончателните резултати националистите, обединени в блока " За Корсика ", бележат исторически резултат с 56,5 % от гласовете. В новия локален парламент те ще разполагат с болшинство, плюс 11 места в " миниправителството " на Корсика.

Втора, само че с голяма разлика, остава корсиканската десница, която е получила 18,29 % от гласовете. На трето място се подрежда листата на партия " Република, напред " на президента Еманюел Макрон, с 12,67 на 100 от гласовете, а последна е тази на партия " Републиканците ", подкрепена от 12,57 % от гласоподавателите.

Националистите потвърдиха успеха си от първия тур, когато обединението " За Корсика " завоюва 47,35 на 100 от гласовете. На втория тур на локалните избори изборната интензивност е била 52,6 %.

Макар въпросът за независимостта на Корсика да не е на дневен ред, националистите се надяват да реализират прогрес по главните си претенции, като разширение на автономията до три години, прошка за политическите пандизчии и статут на формален език за корсиканския наред с френския език.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР