Корпусът на машините за гласуване у нас представляват Фарадеев кафез.

...
Корпусът на машините за гласуване у нас представляват Фарадеев кафез.
Коментари Харесай

ТЕХНОЛОГИИ: Пазят машините за вота с Фарадеев кафез

Корпусът на машините за гласоподаване у нас съставляват Фарадеев кафез. Това изясни членът на Централната изборна комисия (ЦИК) Росица Матева на съвещание в понеделник. Тя бе предизвикана от отчет на неин сътрудник за писмо на жител на име Тотю Вълчев. Той изразил своите съображения за машинното гласоподаване.

„ Счита, че може отдалечено да се въздейства на машините и противодействието на това е Фарадеев кафез. Прави и предложение за бюлетина единствено с номера, без имената на партии и претенденти “, рапортува членът на ЦИК, който предложи писмото да остане за сведение.

Росица Матева обаче се ядоса и реагира: „ Аз предлагам доста деликатно да си четем отчетите, преди да ги докладваме в зала, тъй като тук се основава подстрекателство, и за повторно се случва с това писмо хора, които не е ясно с каква подготовка и обучение са, да бъде изчитано на микрофон и да стават обществено притежание частни отзиви. Още повече, в проучванията на Българския институт по метрология излиза наяве, е, че самият корпус на машината съставлява Фарадеев кафез, само че това прекомерно малко хора го знаят (така известната Фарадеева клетка), тъй като не знам какъв брой от тях са си създали труда въобще да прочетат обществено наличните отчети на трите организации – Държавна организация „ Електронно ръководство “, Български институт по метрология и Български институт по стандартизация, които са създали определяне сходството на вида машина. И съгласно мен, когато обществено, на съвещание на Централната изборна комисия се четат такива частни мнения на незнайни лица с неразбираемо каква подготовка, по някакъв метод легитимираме такива мнения и сътворяваме у обществото подозрения в това, че такива изказвания може би са правилни. И в действителност считам, че би трябвало да бъде правена доста точна преценка какво или каква част от тези мнения да бъдат обществено изразявани в съвещания на ЦИК. “

Фарадеев кафез е затворена заземена железна клетка, която блокира външни статични и нестатични електрически полета. Наречен е на британския академик Майкъл Фарадей, който открива свойствата на този тип устройство през 1836 година, напомня Уикипедия.

Външно статично електрическо поле провокира преразпределение на електрическите заряди в рамката на проводимия материал на клетката, тъй че да компенсира резултата на полето навътре в клетката и на практика да го анулира. Това се употребява, да вземем за пример, за отбрана на електронно съоръжение от мълнии и електростатични заряди.

Фарадеевият кафез може да отбрани единствено от електрични полета, магнитните към момента могат да обхванат. Но в случай че клетката блокира изменчиво електрическо поле, магнитно поле няма да се генерира.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР