Корпорацията Qualcomm вчера отчете резултатите от последното тримесечие и ако

...
Корпорацията Qualcomm вчера отчете резултатите от последното тримесечие и ако
Коментари Харесай

Продажбите на мобилни чипове от Qualcomm паднаха със 17% и тази тенденция се запазва – акциите на компанията поевтиняха с 6,5%

Корпорацията Qualcomm през вчерашния ден регистрира резултатите от последното тримесечие и в случай че тези данни бяха предстоящи за вложителите, прогнозата за настоящото тримесечие ги разочарова. Ръководството на компанията съобщи, че не вижда признаци за ранно възобновяване на пазара, което докара до спад в цената на акциите с 6,5% след закриване на търговете.

През последното тримесечие Qualcomm даже се показа малко по-добре от предстоящото, регистрирайки доходи от $9,28 милиарда по отношение на прогнозата от $9,1 милиарда. Нетната облага за отчетния интервал спадна с 42% до $1,7 милиарда. Приходите от чипове за смарт телефони понижиха със 17% до $6,11 милиарда. Търсенето на смарт телефони спадна повече от упованията на управлението на компанията. Като цяло, приходите в посока съставни елементи за смарт телефони са понижени със същите 17% до 7,94 милиарда $.

През настоящото тримесечие приходите на Qualcomm ще варират от $8,1 до $8,9 милиарда, против плануваните от анализаторите $9,25 милиарда Това разминаване е повода за спада в цената на акциите на компанията с 6,5% след публикуването на тримесечните доклади. Според резултатите от цялата година, както чака управлението на компанията, международният пазар на смарт телефони ще намалее с 8-9%. Ще са нужни още към две тримесечия, с цел да може Qualcomm да се отърве от складовите си артикули. Търсенето на смарт телефони в Китай даже не мисли да се възвърне до равнището, което чакаха вложителите и самата Qualcomm.

Приходите на компанията към момента са мощно подвластни от сегмента на смарт телефоните, който образува до 66% от общите парични доходи на Qualcomm. Интернет на нещата обезпечава още 15% и компанията получава до 14% от приходите си от лицензиране на своите технологии, а единствено 5% идват от автомобилния сегмент. Именно той обаче обезпечи растеж на главните доходи през миналото тримесечие с 20% до $447 млн. В бъдеще Qualcomm е подготвена да погълне и други компании, с цел да понижи зависимостта си от сегмента на смарт телефоните, както съобщи генералният шеф Кристиано Амон (Cristiano Amon).

Приходите на Qualcomm също бяха негативно повлияни от клиент, който купува единствено модеми и също през последното тримесечие се бори със застояващите се складови наличия. Това изложение наподобява загатва за Apple, само че Qualcomm побърза да уточни, че това наблюдаване не би трябвало да основава усещането за намаляващо търсене на iPhone. Самата Apple ще разгласява своя тримесечен доклад на следващия ден, само че обичайно няма да загатва броя на продадените смарт телефони, употребявайки като знак единствено паричните индикатори.

Qualcomm чака $6,9 до $7,5 милиарда продажби на чипове през това тримесечие. Приходите бяха отрицателно повлияни в предишното от отдръпването на Huawei от пазара на смарт телефоните, защото Apple съумя да ускори пазарната си позиция вследствие на това, а при Android смарт телефоните се следи лека загуба на позиции. Вторичният пазар на смарт телефони също стартира да подкопава продажбите в премиум-сегмента, съгласно представителите на Qualcomm.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР