Корпоративното данъчно облагане е един от най-проблемните въпроси в международната

...
Коментари Харесай

Джанет Йелън призовава за глобален минимален данък. Възможно ли е да се случи?

Корпоративното данъчно облагане е един от най-проблемните въпроси в интернационалната икономическа политика. Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън и някогашен началник на Федералния запас разяснява тематиката. На 5 април тя притегли вниманието на целия свят с тирада пред Чикагския съвет по световните въпроси. В основата на речта ѝ беше апел към страните да се спогодят за световен най-малък размер на налога за огромни интернационалните компании.

Подобен налог съгласно Джанет Йелън би оказал помощ " да се подсигурява, че световната стопанска система ще процъфтява въз основа на по-равнопоставени условия ", и би оказал помощ да се постави завършек на " 30-годишно съревнование до дъното ". Въпреки че концепцията за най-малък налог не се приема добре в данъчните убежища в Карибите, елементи от Европа и на други места, доста огромни стопански системи ще приветстват възобновения ангажимент на Съединени американски щати за мултилатерализъм във връзка с налозите след арогантната ограниченост на Тръмп.

През последното десетилетие възходящото отбягване на корпоративен налог срещна засилваща ответна реакция. Иновационната глобализация разреши на мултинационалните компании да заменят страховете от двойно данъчно облагане с насладите от двойното данъчно облагане, употребявайки данъчни убежища, с цел да заобиколят системата. Чрез потребление на несъответствия сред данъчното законодателство на страните облагаемата облага може да бъде понижена или даже да изчезне. Схемата става по-лесна с повишаването на нематериалните активи, които могат да се трансферират сред юрисдикциите по-лесно от постройките или машините. Големите технологии са огромни бенефициенти: петте най-големи колоса от Силициевата котловина са платили едвам 220 милиарда $ налози през последното десетилетие, единствено 16% от кумулативната им облага преди налозите.
Бавен прогрес
Многобройни диалози, ориентирани към разрешаване на казуса, се водят под егидата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, клуб от най-вече богати страни. Напредъкът обаче е муден. Разочаровани, десетки страни - от Белгия и Англия до Индия и Индонезия - вкараха или предложиха " налози върху цифровите услуги " (DST) върху локалните продажби на задгранични компании с онлайн платформи. Администрацията на Тръмп съобщи, че тези налози дискриминират американския бизнес, и заплаши с мита.
Подобен налог би оказал помощ да се подсигурява, че световната стопанска система ще се развива при по-равнопоставени условия.
И въпреки всичко администрацията на Тръмп се съгласи с концепцията за най-малък налог - в действителност той одобри своя версия като част от Закона за данъчните облекчения и работни места през 2017 година Сега Джо Байдън упорства за нови промени. Той желае да увеличи размера на федералния корпоративен налог (отменяйки отчасти пониженията на Доналд Тръмп) от 21% на 28% и, което е най-важното - да усили % на налога върху облагите на американските компании в чужбина от 10.5% на най-малко 21%, изчислено за всяка страна поотделно, тъй че да обхване всички данъчни убежища.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР