Корпоративният сектор в света е засегнат от вълна от фалити

...
Корпоративният сектор в света е засегнат от вълна от фалити
Коментари Харесай

Глобалните фалити надхвърлят нивото от 2008 г.: FT

Корпоративният бранш в света е обиден от вълна от банкрути с двуцифрен ритъм, какъвто не е имало от десетилетия, заяви Financial Times, базирайки се на данни от националните статистически служби.

За 12-те месеца до септември бизнес несъстоятелността в Съединени американски щати е повишена с 30 % на годишна база, а в Германия, най-голямата стопанска система в Европейски Съюз, броят на оповестените банкрути се е нараснал с 25 % от януари до септември в съпоставяне със същия интервал преди година.

В целия Европейски Съюз броят на банкрутиралите компании е повишен с 13% през деветте месеца до септември на годишна база, достигайки осемгодишен връх.

През октомври във Франция, Нидерландия и Япония броят на банкрутите се е нараснал с повече от 30% по отношение на същия месец преди година. Групата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, в която членуват най-вече богати страни, неотдавна заяви, че в някои страни членки, в това число скандинавските страни Дания, Швеция и Финландия, броят на банкрутите е надхвърлил равнищата, достигнати по време на международната финансова рецесия през 2008 година

В Англия и Уелс сред януари и септември тази година несъстоятелността също доближи най-високото си равнище от 2009 година насам.

Тенденцията е мощно подхранвана от по-високите съществени лихвени проценти, както и от самоликвидацията на така наречен фирми-зомбита, които са се измъкнали от ерата на Ковида единствено с помощта на държавната поддръжка, съобщи пред FT Нийл Шиъринг, основен икономист в Capital Economics.

Мащабните схеми за държавна поддръжка на фирмите и семействата по време на пандемията към този момент са значително оттеглени, до момента в който централните банки неведнъж покачват лихвените проценти в опит да укротят спираловидната инфлация.

Според специалиста наклонността се чака да продължи, защото през идващите месеци доста предприятия ще би трябвало да рефинансират задължения при по-високи лихви, даже и да се предвижда, че повишението на лихвите от страна на централните банки е достигнало своя връх.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР