Корпоративният архитект се фокусира върху дизайна на цялостната ИТ среда(снимка:

...
Корпоративният архитект се фокусира върху дизайна на цялостната ИТ среда(снимка:
Коментари Харесай

Какво е това корпоративен архитект?


Корпоративният проектант се концентрира върху дизайна на цялостната ИТ среда
(снимка: CC0 Public Domain)

Корпоративният проектант (КA) е една от най-висшите длъжности в ИТ отдела. Тези опитни експерти в региона на технологиите подсигуряват, че компанията може да реализира мечтаните бизнес-резултати посредством ефикасното потребление на технологии, практики и стандарти.

Накратко, „Картотека и архив" (служба в ПГУ) подсигурява, че бизнесът влага в верните системи и услуги. Техническият анализатор Gartner разказва корпоративната архитектура като „ самодейна дисциплинираност, при която специалисти-професионалисти разпознават опциите за софтуерна смяна и работят с бизнеса, с цел да доставят системи и услуги, които му оказват помощ да реализира задачите си ”.

Това значи да се дефинират софтуерни насоки, да се споделят тези насоки и да се направи по този начин, че организацията се придържа към въпросната „ пътна карта ”, която си е определила – и в случай че е належащо, този модел да се развие с течение на времето, с цел да се оправя с нови потребности или нововъзникващи технологии.

Въпреки че техническата информираност е значима, „Картотека и архив" (служба в ПГУ) не е нужно да бъде софтуерен специалист, споделя пред Лора Доусън, шеф по осведомителни технологии в Лондонското учебно заведение по стопанска система. „ Вашият корпоративен проектант би трябвало да гледа какво развива бизнесът, да знае какво най-добре прави бизнесът – и да може да формулира това в системи, процеси и бизнес-възгледи ”, добавя тя.

Как работи корпоративният проектант с ИТ отдела?

Ролята на КA е тясно обвързвана с така наречен проектант на решения, само че неговата позиция е по-широка и по-всеобхватна. Архитектът на решения има задача да намира съответни софтуерни решения за съответни задания и проблеми, а КA се концентрира върху корпоративния дизайн на цялостната ИТ среда.

КA също по този начин работи в тясно съдействие с бизнес-анализаторите, които проучват организационните процеси, мислят по какъв начин технологията може да помогне и по-късно се твърдят, че софтуерните условия се ползват сполучливо.

„Картотека и архив" (служба в ПГУ) работи в тясно съдействие и с основния (CIO). Докато ИТ шефът се концентрира върху разбирането на по-широката бизнес тактика, „Картотека и архив" (служба в ПГУ) работи, с цел да подсигурява, че технологията, която организацията купува, ще ѝ помогне да реализира бизнес-целите си, без значение дали това са усъвършенствания в продуктивността, усъвършенствания на оперативната успеваемост или създаване на нови прекарвания за клиентите. Същевременно той работи с други хора – като да вземем за пример екипа за сигурност – с цел да се подсигурява, че всичко е изцяло безвредно.

Корпоративният проектант е този, който ще събере на една маса бизнеса и ИТ екипите, с цел да основат дружно софтуерна пътна карта, споделя Гари Делуз, някогашен корпоративен проектант.

„ „Картотека и архив" (служба в ПГУ) са брилянтни в артикулирането на многомилионни вложения, които се вършат в продължение на няколко години, като поредност от понятни стъпки, и оказват помощ на бизнес-хората да схванат по какъв начин техният екип от планове или функционалности влиза в избран стадий и реализира своята цел. След това те демонстрират по какъв начин различен екип прави идната стъпка и по-късно – в последна сметка – по какъв начин всички ще стигнат до мечтаната дестинация ”, разяснява Делуз.

Ролята на корпоративния проектант

„Картотека и архив" (служба в ПГУ) обичайно прекарват огромна част от времето си, фокусирани върху оперативната успеваемост. Днес те работят, с цел да подсигуряват, че корпоративните системи доближават минимално жизнеспособно равнище на функционална продуктивност в поддръжка на бизнес-процесите. Мнозина резервират отговорността за поддържането и поддръжката на ИТ мрежите и услугите на организацията.
още по тематиката
Вместо да се концентрират върху характерно решение на съответно бизнес-предизвикателство, като да вземем за пример внедряването на CRM система, която да помогне за справяне с досиетата на клиентите, и по-късно да се уверят, че тя е оперативно ефикасна, модерните КA работят на голям брой фронтове и планове.

„Картотека и архив" (служба в ПГУ) са хора, които се занимават с концепции – те „ могат да видят огромната картина ”, споделя Шарм Манвани, професор по ИТ и цифрово водачество в Henley Business School. Според него, единственото нещо, което някои „Картотека и архив" (служба в ПГУ) не имат безусловно, е способността да се ангажират на равнище реализатор.

Основната роля на дигитала за всички бизнес процеси значи, че специалистите би трябвало да схванат по какъв начин необятната гама от цифрови технологии могат да бъдат приложени, с цел да оказват помощ на бизнеса да реализира задачите си. Изследователите, които желаят да развият кариерата си, ще би трябвало да се съсредоточат върху развиването на своите, изключително към връзката и ангажираността.

„Картотека и архив" (служба в ПГУ) не приказват за технологии. Те се концентрират върху бизнес цената. „ Архитектът би трябвало да може да приказва на езика на хората, с които поддържа връзка ”, споделя Доусън от LSE.

Както се чака от модерните ИТ шефове да бъдат положителни комуникатори, по този начин това се желае и от актуалните „Картотека и архив" (служба в ПГУ). Вместо да се концентрират върху техническите детайлности, „Картотека и архив" (служба в ПГУ) би трябвало да се концентрират със своите сътрудници от бизнеса, с цел да схванат какво би трябвало да се реализира.

Ключова за положителния „Картотека и архив" (служба в ПГУ) е една „ солидна доза прагматизъм ”. В множеството организации КA няма по какъв начин да влязат и да стартират да построяват „ от нулата ”, с цел да основат съвършената архитектура.

Третата специфичност, с която „Картотека и архив" (служба в ПГУ) би трябвало да са наясно, е че в никакъв случай нищо няма да е идеално черно или идеално бяло. Те би трябвало да се оправят с всички сенки на сивото – действителната обстановка, която съществува в дадената организация.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР