Коронавирусните ваксини демонстрират ясно намаляване на ефективността спрямо варианта на

...
Коронавирусните ваксини демонстрират ясно намаляване на ефективността спрямо варианта на
Коментари Харесай

Изпълнителният директор на ЕМА: Covid ваксините показват ясен спад на ефективността си срещу Омикрон

Коронавирусните ваксини показват " ясно " понижаване на успеваемостта по отношение на разновидността на ковид Омикрон, съобщи в понеделник за " Файненшъл таймс " Емер Кук, изпълнителен шеф на Европейската организация по медикаментите (EMA).

" Все още обаче това не е дефинитивно, защото постъпват доста малко данни ", означи тя, само че предизвести, че е " ясно, че има спад в успеваемостта на имунизациите ".

Ограничените резултати от проучвания демонстрират спад в броя на антителата, когато се опълчват на Омикрон след слагане на две дози както на иРНК имунизациите, по този начин и на векторните ваксини въз основата на аденовирус, като тези на Oxford/AstraZeneca и на Johnson and Johnson.

Емер Кук също по този начин призна, че сега не е известно дали бустерните дози съставляват най-хубавият метод за справяне с новия вид на Covid-19, само че предизвести, че организацията не може да " загуби няколко месеца ", до момента в който чака оптималното решение.

Предварителните доказателства също по този начин демонстрират, че трета доза на иРНК ваксина може най-малко отчасти да възвърне равнищата на антителата.

По-рано в понеделник компанията Moderna стана следващия производител на Covid ваксини, който разгласява резултатите от изследването, съгласно които трета доза усъвършенства равнищата на антителата. Учените обявиха, че имат вяра, че цялостната имунизация към момента може да защищити от тежко заболяване.

" Не знаме дали спадът в успеваемостта може да бъде обезщетен посредством бустерна доза, тъй че за нас е прекомерно рано “, сподели Емер Кук. Тя добави, че би трябвало да се работи повече за успеваемостта и по-късно организацията EMA ще оцени обстановката с Омикрон както в Европа, по този начин и в международен мащаб.
Тя акцентира, че хората би трябвало да продължат да ползват нефармацевтични интервенции за прекъсване на болестта и да се имунизират, като си слагат и подсилваща доза, когато тя им бъде предлагана, " тъй като това е най-хубавата отбрана в този миг ".

Решението дали са нужни ваксини, ориентирани към разновидността Омикрон, ще бъде взето, " когато има задоволително научни доказателства, че сегашните ваксини не работят “, сподели тя, добавяйки, че Омикрон е " огромна опасност ", която би трябвало да бъде оценена от разнообразни експертни групи в международен мащаб.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР