Коронавирусната инфекция при болните у нас се развива все по-бързо,

...
Коронавирусната инфекция при болните у нас се развива все по-бързо,
Коментари Харесай

Третата вълна у нас: Инфекцията от коронавирус се развива все по-бързо

Коронавирусната зараза при болните у нас се развива все по-бързо, сочат данните от последните дни - за това предизвести и здравният министър, и предложи хората да търсят помощ допустимо най-скоро. Министърът даде обещание скорошно решение и на един настоящ финансов проблем в лечебните заведения - в този момент Здравната каса не признава разноските, направени по лекуването на пациенти, които са признати единствено с антигенен тест, и това натоварва бюджетите им.

Друг акцент на деня: Смъртен случай на 23-годишен гръцки студент в " Пирогов " отпреди месец притегли публично внимание и сложи въпроса - имунизиран ли е бил студентът дни преди да почине и в случай че е бил имунизиран - къде се е случило? Засега името му не е оповестено, нито някой от българските управляващи има връзка със фамилията на умрялото момче. Агенция " Медицински одит " ревизира случая.

По разпореждане на министъра на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов Изпълнителна организация " Медицински контрол " стартира инспекция по случая на умрелия 23-годишен гръцки студент. Но към този момент не е ясно дали, по кое време и къде е имунизиран студентът.

Иначе данните от страната през днешния ден сочат, че инфектираните за миналото денонощие са 4129, при направените 18 656 теста - това значи, че позитивните проби са малко над 22%. Поставените дози ваксини са общо 430 228, като 14 627 са имунизирани за последното денонощие. С втора доза са общо 87 108 души.

Няма данни гръцкия студент по медицина, за който се твърди, че е умрял след имунизиране, да се е имунизирал у нас. Това съобщи в Силистра здравният министър проф. Костадин Ангелов.

" Това, което се знае, е че има проблем с този студент от контузия на главата при рухване у дома. Ще изчакаме да приключи цялата инспекция. По първични данни в системата за записване за сложена ваксина против COVID-19, неговото име и неговото краткотрайно ЕГН не съществува в системата, което демонстрира, че в България на него не му е поставяна ваксина. Това са първичните данни от диалог, който организирах сутринта с шефа на " Пирогов ", изясни Ангелов.

Министър Ангелов заключи и информацията за положението на здравната система в Силистренско: там в болничното заведение построяват ново коронавирус поделение от фургони с 48 кревати. В града ще дойдат и 9 лекари от Варна и Шумен, които да оказват помощ на сътрудниците си тук. Сега съвсем всички 109 кревати за пациенти с ковид са заети и съвсем всички пациенти са с двустранна пневмония. Според здравния министър хората търсят здравна помощ доста късно и това води до съществени увреждания на белите дробове.

" Почти всички са с двустранни пневмонии при сегашната трета вълна за разлика от втората. И нещо, което се следи в последните дни – доста бързо протичане на клиничната картина ", съобщи министърът.

В Добрич министър Ангелов разяснява и казуса, обвързван с признаването на антигенните проби за разпределяне на коронавирус пътеки в лечебните заведения. Той изясни, че към този момент са извършени диалози с Българския лекарски съюз и със Здравната каса и е решено, че ще бъде подписано в допълнение съглашение с лечебните заведения, което да регламентира това.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР