Коронавирусната епидемия в САЩ се разраства, има случаи в най-малко

...
Коронавирусната епидемия в САЩ се разраства, има случаи в най-малко
Коментари Харесай

Коронавирусът превзема САЩ, в 17 щата има заразени, а в Ню Йорк случаите се удвоиха

Коронавирусната зараза в Съединени американски щати се разраства, има случаи в минимум четири нови щата и Сан Франциско, като Конгресът бързо утвърди повече от 8 милиарда $ за битка с епидемията, оповестяват " Ройтерс " и БиБиСи.

Смъртните случаи доближиха до 12 в Съединените щати, като последният умрял е в окръг Кинг, Вашингтон, където шест души са починали от заболяването в болница в предградието на Сиатъл Къркланд.

" Президентът Тръмп искаше през днешния ден да съм тук, с цел да стане ясно, че сме с вас. Тук сме, с цел да помогнем ", съобщи вицепрезидентът Майк Пенс по време на посещаване в региона на Сиатъл, където той се срещна с губернатора Джей Инли и други държавни чиновници.

Най-малко 57 нови случая на ковид бяха доказани в цялата страна, вирусът за първи път удари в Колорадо, Мериленд, Тенеси и Тексас, както и в град Сан Франциско. Поне няколко души с вируса са в тежко положение.

Хеликоптер достави комплекти с проби до круизен лайнер край крайбрежията на Калифорния, корабът има възбрана да влиза в пристанище Сан Франциско, откакто минимум 35 души развиха грипоподобни признаци на борда на кораба, което е обвързвано с два други доказани случая на COVID-19.

20 нови случая са доказани в окръг Кинг, където и Сиатъл и досега е с най-голямата централизация на случаи на ковид в страната, с което общият брой в окръга е 51 с 11 смъртни случая. Един смъртен случай е регистриран в Калифорния.

" Това е сериозен миг в възходящото огнище на COVID-19 в окръг Кинг ", се споделя в известието на окръга. " Всички поданици на окръг Кинг би трябвало да съблюдават рекомендациите за публично здраве. Заедно можем да повлияем на разпространяването на заболяването в нашата общественост. "

Както и в други страни, американците се сблъскват с нова действителност, в която постоянно са молени да останат и да работят от у дома, учебните заведения са затворени, огромни събирания и спортни събития са анулирани, а магазините са изпразни от артикули като тоалетни такъми и вода.

Препоръката на компаниите за работа от у дома ще засегне повече от 100 000 души в региона.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо съобщи, че броят на случаите в този щат се е удвоил до 22 за една нощ, откакто федералното държавно управление утвърди потреблението на спомагателни лаборатории, засилвайки потенциала за тестване.

От новите случаи в Ню Йорк 8 са свързани с юрист от Манхатън, който живее в окръг Уестчестър, северно от града и преди този момент е диагностициран с вируса.

Тексас и Мериленд потвърдиха по три случая на ковид, а Тенеси и Колорадо оповестяват за по един, с което броят на засегнатите щати доближи до 17. Пенс съобщи, че в страната има минимум 150 случая на ковид.

Повече от 3200 души по света са умряли от респираторно заболяване, което може да докара до пневмония. Сенатът на Съединени американски щати в четвъртък одобри законопроект от 8,3 милиарда $ за битка с епидемията, ден откакто Камарата на представителите го утвърди. Пенс съобщи, че Тръмп ще подпише законопроекта в петък.

Повече от 3 милиарда $ от тези пари са предопределени за проучвания и разработки на ваксини, тестови комплекти и лекуване. Засега няма утвърдени ваксини или лекувания против заболяването, която стартира в Китай и болести повече от 95 000 души в към 80 страни.

Калифорния, която разгласи изключителна обстановка в отговор на епидемията, заяви за шест нови случая, в това число два в Сан Франциско, които също се смятат за евентуални вследствие на " предаване в общността ", обявиха локалните здравни чиновници.

Американските здравни чиновници настояват, че чакат да получат задоволително проби за ковид, към един милион в обществените лаборатории, с потенциал за тестване на към 400 000 души.

Представителят на центъра за надзор и предварителна защита на заразни заболявания Ан Шухат съобщи, че до края на седмицата организацията ще достави комплекти, с които могат да се тестват към 75 000 души.

" В момента е предизвикателство, в случай че сте доктор, който желае да направи тест ", сподели американският министър на опазването на здравето Алекс Азар пред публицисти след брифинг с депутати.

Пенс, който управлява американския отговор на ковид, прикани американците да не купуват маски, в случай че са здрави, с цел да освободят доставките за здравни служащи и хора, които са заболели. " Освен в случай че не сте заболели, няма потребност да купувате маска ".

Задълбочаващата се рецесия засегна мощно акциите. Основните американски фондови показатели паднаха с повече от 3% в четвъртък, като Dow падна с 969 пункта.

На въпрос дали епидемията от ковид е навредила на стопанската система, Тръмп разяснява в Скрантън, Пенсилвания: " Това сигурно може да окаже въздействие. В същото време би трябвало да кажа, че хората остават в Съединените щати, като харчат парите си в Съединени американски щати и това ми харесва. "

Белият дом призна, че нацията не разполага с задоволително комплекти за проби за ковид. Вицепрезидентът Майк Пенс съобщи, че администрацията на Тръмп няма да може да извърши задачата си да достави един милион комплекта за тестване тази седмица.

Някои огромни бизнеси в Сиатъл, в това число Microsoft и Amazon, стопираха някои интервенции или приканиха чиновниците да работят от у дома.

Около 200 души са сложени под карантина в Род Айлънд поради връзки с учебно пътешестване до Италия, довело до три случая на ковид.

На конференция в понеделник комисарят по храните и медикаментите Стефан Хан съобщи, че покрай милион проби ще бъдат подготвени до края на тази седмица. Но вицепрезидентът Пенс - който координира отговора на Съединени американски щати против огнището - призна в четвъртък, че тази цел няма да бъде изпълнена.

До края на идната седмица доставчикът на проби за държавното управление на Съединени американски щати ще разпредели комплекти в цялата страна, което ще даде опция на 1,2 милиона американци да бъдат тествани за ковид.

Туристическите компании още веднъж поеха едни от най-тежките удари, като акциите в Royal Caribbean Cruises потънаха над 16%, а Carnival Corp падна с 14%.

Авиокомпаниите също претърпяха двуцифрен спад, откакто Международната асоциация за въздушен превоз предизвести промишлеността за загуби до 113 милиарда $ през тази година.

Относно обстановката по света:

В Иран минимум 107 души са починали от вируса и управляващите са лимитирали пътуването сред огромните градове, с цел да лимитират епидемията. Училищата също са затворени в страната до април.

Ирак разгласи първите си две доказани смъртни случаи, един от тях в столицата Багдад.

Израел и Палестинската администрация сложиха град Витлеем под карантина, откакто седем души бяха диагностицирани с ковид там.

Канада разгласи девет нови случая, осем от тях в най-западната провинция Британска Колумбия - общо 45 души.

Обединеното кралство разгласи първия смъртен случай в четвъртък - по-възрастен пациент с други здравословни рпоблеми. Броят на хората с вируса, доближи 116, което е повече от 30 от сряда.

Италия регистрира 41 нови смъртни случаи в четвъртък, най-високият брой за един ден до момента, като общият им брой е 148. Страната е затворила всички учебни заведения и университети за минимум 10 дни. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР