Коронавирусите засега доминират, грипът още не се е появил. Това

...
Коронавирусите засега доминират, грипът още не се е появил. Това
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Още доминират коронавирусите, грипът идва през ноември

„ Коронавирусите към този момент преобладават, грипът още не се е появил. Това ще се случи през ноември, а през декември ще е епидемиологично разпространяване “, сподели в ефира на бТВ проф., някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Той изясни, че нормално грипът идва от Европа, стартира от Англия и Скандинавието.

„ Случаите у нас се усилват, когато хората, живеещи там, се връщат да видят роднините си. Но няма никакъв проблем да се предпазим посредством ваксина. Може да се бият в един ден и срещу ковид, и срещу грип. Условието е да са на две разнообразни ръце. Може и през две седмици “, посочи проф. Кантарджиев.

Той разяснява, че към този момент не са толкоз рискови коронавирусите, само че предизвести най-възрастните и тези с имунен недостиг въпреки всичко да се ваксинират.

„ Вирусите в есенно-зимния интервал са по-активни. Миналата седмица беше разказан случай на съмнителна туларемия. Това е едно рисково заболяване, което през 1997 година имахме епидемии в границите на две-три години - 380 случая оимаше писани и диагностицирани на това заболяване, което стартира от Софийско по-късно Пернишко и се популяризира. В момента го има съвсем в цялата страна, а броят на мишките може да се усили, тъй като поради захлаждането те влизат в домовете на хората. Именно те са и преносители на това заболяване, известно и като дребната чума. Превенцията е плодовете от мазетата да се мият доста добре, а при белене на картофи да не се пипат очите “, изясни Кантарджиев.

Той добави, че се лекува с антибиотик това заболяване и предложи на експертите да го имат поради при обзор, тъй като то протича като пневмония.  

„ Заболяването се характеризира с увеличение на лимфните възли, изключително на тези по шията и изключително от лявата страна заради анатомичните особености на човешкото тяло. Заболяването доста постоянно се демонстрира като пневмония през есента и би трябвало да го имат поради сътрудниците и да мислят за тази зараза “, добави Кантарджиев.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР