Коронавирусите, отрити в малка група панголини, които са били внесени

...
Коронавирусите, отрити в малка група панголини, които са били внесени
Коментари Харесай

Учени потвърдиха вероятната причина за смъртоносната пандемия по света

Коронавирусите, отрити в дребна група панголини, които са били импортирани незаконно в Китай, се оказват тясно свързани със сродния Sars-CoV-2, провокирал сегашната пандемия, оповестяват сп. "Нейчър " и Би Би Си, цитиращи най-ново проучване.
Степента на аналогия не е задоволителна, с цел да бъде открито сигурно, че тези животни са били причинителите за възникването на болестта.

При все това резултатите от изследването сочат, че панголините са преносители на коронавируси измежду животните, и че продажбата им на пазарите за диви животни в Китай би трябвало да бъде строго неразрешена. По този метод ще бъде лимитирано предаването на болестта върху хората. По-рано до този извод стигнаха и китайски учени.

Ето от този бозайник е тръгнал коронавирусът, заразил хиляди в Китай СНИМКА

Въпреки първичните данни, че прилепите може да са послужили за "инкубатор " на вируса Sars-CoV-2, към момента не е ясно кои други животни са способствали за неговото разпространяване и върху индивида.

Пазарът за животни в Ухан, където беше записано първото огнище на болестта в Китай, беше затворен. Това попречи за установяването кой тъкмо скотски тип е бил причинителят й.

Един от евентуалните преносители са панголините. Тези бозайници са обект на незаконен трафик в Китай и се употребяват както за храна, по този начин и в националната медицина.

Томи Лам и сътрудниците му от университета в Хонконг са анализирали проби от 18 малаизийски панголини, иззети от китайските митнически управляващи в интервала август 2017 - януари 2018 година

Коронавирус, в директна връзка със Sars-CoV-2, бил открит у пет от изследваните животни. Подобни вируси били открити и при 3 от 12 иззети животни при друга акция по-късно през 2018 година

Изолираните при тях патогени се оказали с 85-92 процентова аналогия със Sars-CoV-2. Проучването акцентира, че панголините са единствените бозайници до момента, разнообразни от прилепите, които са били инфектирани с ковид, обвързван със Sars-CoV-2.

При все това учените не са разкрили до момента доказателство, че те са предали новия ковид на индивида. Но от направените разбори става видно, че тези животни играят значима роля в виталната среда на коронавирусите.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР