Коронавирусът в Смолянско е върлувал още от началото на февруари. Това

...
Коронавирусът в Смолянско е върлувал още от началото на февруари.
Това
Коментари Харесай

Смолян и Пампорово с повече случаи на COVID - 19 от Банско. Не ги затварят


Коронавирусът в Смолянско е върлувал още от началото на февруари.

Това сочат първичните данни от направените бързи проби в регионалната болница. По данни изнесени от шефът на лечебното заведение доктор Марин Даракчиев, от 300 направени проучвания по бързия способ, 14 % от тях са посочили, че хората са се срещали към този момент с вируса.

Тоест, малко над 40 от изследваните към този момент имат построени антитела на друг стадий, като се допуска, че някои от тях са имали конфликт с Коронавирус – 19 още в първите дни на февруари, а други преди оповестяването на изключителното състояние в средата на март.

„ Нашият Диагностично-Консултативен Център е направил близо 300 от тъй наречените бързи проби на хора от обществото. Интересни са резултатите, само че нямаме огромна извадка. От изследваните, 14 % са се срещали в града с вируса. Тези проби не са доста точни, само че дават някаква визия, че вирусът циркулира в общността “, разяснява доктор Даракчиев.

До този миг потвърдените позитивни случаи на инфектирани с ковид поданици на област Смолян са 28. От тях 4 са свързани с Кардиологично поделение на МБАЛ – Смолян, като става въпрос за 2 пациентки и 2 санитарки.

Взети са общо 31 проби на личен състав и лежащо заболели. На този стадий има единствено една позитивна проба, оповестена през вчерашния ден. Чакат се резултатите на още 6. До тогава кардиологията остава затворена и не се изписват пациенти. Близо 200 теста са направени и на чиновници на болничното заведение. На този стадий, няма лекари в лечебното заведение с позитивни проби.

Според Областния спешен щаб, високият брой на болни от Коронавирус – 19 в региона на глава на популацията се дължи на няколко фактора. Първия близостта с курорта Пампорово, завърналите се огромен брой родопчани от чужбина, свързаността на бизнеса от района с вътрешността на страната, както и огромният брой проби, които се вземат. По данни на РЗИ – Смолян, на този стадий са взети 239 материала за проучване.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР