Коронавирусът ще се отрази не само на туризма, но и

...
Коронавирусът ще се отрази не само на туризма, но и
Коментари Харесай

Как коронавирусът удря туризма?

Коронавирусът ще се отрази освен на туризма, само че и на цялостната стопанска активност, само че ние оставаме малко в периферията. Това сподели пред Novini.bg зам.-председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на туристическите организации (БАТА) проф. Георги Рачев.

Редица самолетни компании анулираха напълно полетите до Китай, а другата половина понижиха доста броя и честотата на полетите. Това ще докара до по-малко туристи в Китай, а нищо чудно те мощно да намалеят този месец. Също по този начин и китайците няма да могат да пътуват и да бъдат добре посрещнати по света, а те са към този момент забележителен дял от интернационалния туризъм. Има дребна суматоха, тя е подбудена от това, че не е ясно по какъв път се предава коронавирусът, с изключение на по въздушно-капков. Засега се знае, че този вирус не оцелява в естествена среда и на открито би трябвало да е много топло и влажно, с цел да просъществува два часа. Най-важното е, че той може да бъде изолиран, с цел да може против него незабавно да бъде употребена цялата мощност на медицината. За ваксина е рано да се приказва, тъй като създаването ѝ изисква време, само че най-малко да бъдат ясни разпоредбите, по които да пазиш личната си хигиена и да извършваш превантивна активност за запазване на здравето, съобщи проф. Рачев.

Белгиец, върнат от Китай, е притежател на новия вирус

Според него светът е реагирал доста бързо, тъкмо и съответно при появяването на болестта. Целта е хората, които вероятно могат да разпространят вируса, да бъдат изолирани. Мисля, че до две седмици много неща ще се трансформират и единствено след месец ще забравим за това нещо. Туристическият трафик обаче ще бъде нарушен най-малко още шест месеца. Ще има ограничение и в двете направления – българските туроператори, които изпращат туристи в Китай ще бъдат наранени малко или повече. Предполагам, че има схващане от наземния туроператор от китайска страна и средствата ще бъдат възобновени или вероятно ще бъдат отсрочени за есента, уточни зам.-председателят на Управителния съвет на БАТА.

Активният сезон за пътуванията стартира април и май месец, има много време до тогава. Единственият проблем за нашите туроператори допускам, че ще бъдат самолетните билети, защото в редица случаи отводът на самолетни билети е обвързван с неустойки. Тук ще би трябвало да се намесят и застрахователите – има форсмажорни условия, при които би трябвало да се покрият възможните загуби, най-малко отчасти. Хората, които пътуват, и туроператорите демонстрират цялостно схващане, тъй като става дума за човешки животи и за здравето на хората. Малко нещата се преекспонират и има предпочитание за цялостен отвод за пътешестване в Югоизточна Азия. Разпространението на вируса отвън Китай е относително едва, само че ние не знаем тъкмо какъв брой и по какъв начин, не знаем началото на този вирус, тъй като малко се скри информация и хората са в правото си да бъдат неспокойни. Сигурно ще има много отводи и по тази причина туристическият уебсайт работи с схващане. Не знам какъв брой са китайските групи в България сега, само че мисля, че те са безусловно единици. Вероятно самият Китай ще наложи възбрана за пътешестване. Ще бъде мъчно и за едните, и за другите, само че бизнесът е доста еластичен – схващане има и се надявам, че ще се откри най-хубавия метод за разрешаване на този проблем. Въпросът е до седмица-две всички незнайни, които вселяват боязън, да бъдат изяснени. Тогава нещата ще се успокоят, сподели още проф. Георги Рачев.

Китай тества 7 препарата против новия ковид

По обявата работиха Галя Георгиева и Константин Веков
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР