Коронавирусът се завръща с нова сила, а Европа готви ново

...
Коронавирусът се завръща с нова сила, а Европа готви ново
Коментари Харесай

Европа готви затваряне заради заразата

Коронавирусът се завръща с нова мощ, а Европа готви ново затваряне. Мерките в другите страни са от вечерен час до цялостна карантина и възбрана на публични събития.

Франция разгласи изключително състояние поради вируса. Данните от нощес бяха шокиращи - 23 000 инфектирани, против 13 000 предходния ден. Президентът Еманюел Макрон се появи в централните вести и персонално разгласи новите ограничавания. Въвежда се вечерен час в огромните градове. Той влиза в действие от събота. Все още няма да има други крайни ограничения, като прекъсване на градския превоз или забрани за пътувания сред обособените райони на Франция.

„ Учим се отначало да бъдем единна нация. Трябва да застанем един до различен. Няма да можем да се оправим, в случай че всеки не извърши своята роля. Това е главното обръщение, което желая да изпратя довечера. Аз се нуждая от всеки един от вас и самите ние се нуждаем един от различен ", съобщи Макрон.

Докато се пазят от ковид а, французите се имунизират с рекордни темпове против сезонния грип. Страната стартира акция за всеобщо имунизиране. Уплашени от разновидността да се заразят с двата вируса по едно и също време, в първия ден на имунизациите французите изкупиха толкоз ваксини, колкото нормално се купуват за две седмици.

„ Заради това, което чуваме по новините, предпочетохме да се презастраховаме, тъй като лечебните заведения може да се изпълнят с пациенти с ковид. Затова се имунизирам ”, разяснява Жислен Видал, жителка на Париж.

Нидерландия стана една от първите страни в Европа , която се връща към общонационалните ограничения. Хиляди гледаха премиера да афишира новите рестрикции по малкия екран. Премиер на страната Марк Рюте разгласи частична карантина. Ще работят учебните заведения и градския превоз, за разлика от цялостната карантина напролет. Баровете и заведенията за хранене са измежду затворените обекти. „ Трябва фрапантно да редуцираме обществените контакти и пътуванията. Мерките са тежки, само че се постановат, тъй като цифрите не лъжат. Трябва да ограничим държанието си ”, уточни Рюте.

В сряда бяха оповестени антирекорди, регистрирани в цяла редица европейски страни. България, Хърватия, Полша и Русия са измежду страните, в които броят на новозаразените с ковид беше най-високият от началото на пандемията. Хърватите не са впечатлени от ограниченията, които се взимат. „ Всичко си е същото. Ако има доста хора, слагаш маска. То в заведенията за хранене така и така доста не вървим към този момент ”, разяснява Татяна Балан, жителка на Загреб.

„ Бих подкрепил по-сериозни ограничения, само че стопанската система няма да издържи. Трябва да намерим някакви други способи, с цел да можем да оцелеем ”, споделя Боян, който също живее в Загреб.

В Каталония не виждат да има различен метод, с изключение на нова карантина. Испанската провинция разгласи, че затваря всички питейни заведения и заведения за хранене. Мярката е планувана за 15 дни, само че може да бъде удължена, а може да бъде и разширена върху други типове обекти.

„ Ресторантите може да оферират единствено храна за у дома. Сервирането се не разрешава, както на закрито, по този начин и навън. Знам че ограниченията са тежки, както за служащите, по този начин и за целия бранш, само че не желаеме епидемията да се уголемява и се постанова да го създадем ”, съобщи Пепе Арагонес, краткотраен шеф на Каталония.

„ В нашето заведение се съблюдава отдалеченост. Имаме гел за стерилизация на входа. Чистим масите след всеки клиент. Според мен тук е доста по-безопасно, в сравнение с в рейса или във влака. Не мисля, че би трябвало цялата виновност да се хвърля върху ресторантьорския бизнес. И в този момент ситуацията е тежко, а към този момент сме тръгнали към цялостен безпорядък ”, сподели Бенито Матео, притежател на ресторант в Барселона.

В Чехия към този момент виждат по какъв начин наподобява втората вълна в цялостния й мащаб. Там затвориха учебните заведения, фитнесите, заведенията и редица магазини. Броят на инфектираните е ненадейно огромен. Интензивните отделения в лечебните заведения са цялостни, а се чакат и още пациенти, като всеки ден се регистрират хиляди нови случаи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР