Коронавирусът продължава интензивно да мутира. Засякохме при цели 16 от

...
Коронавирусът продължава интензивно да мутира. Засякохме при цели 16 от
Коментари Харесай

В България вече циркулира Делта плюс - още по-заразният вариант на COVID-19

" Коронавирусът продължава интензивно да мутира. Засякохме при цели 16 от 440 проби при започване на октомври новия " Делта плюс " вид на COVID-19 ". Това заяви шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

Случаите са регистрирани главно в Бургас, Варна и София и няколко в Перник и Кюстендил.

По първични данни този вид се популяризира с 10% по-бързо от " Делта ". За съпоставяне: разновидностите Алфа и Делта бяха с цели 60% по-заразни спрямо първия ковид, който потегли от Ухан и провокира пандемия по целия свят.

Делта плюс обаче не е антигенно друг и имунизираните имат имунитет против него, посочи проф. Христова

За новата разновидност не е потвърдено, че е по-опасна от Делта. Но и при нея изключително застрашени са по-възрастните хора, при които болестта протича тежко.

Според шефа на НЦЗПБ към този момент има резултат от новите ограничения и условието за зелен документ, и след една-две седмици може да има спад на заболеваемостта .

" Ако има резултат, той ще е от следващото затваряне на страната, само че това не взема решение казуса с COVID-19 в дълготраен проект. Единственото решение, което имаме са имунизациите ", разяснява доктор Станимир Хасърджиев, ръководител на Националната пациентска организация.

Според него ниските равнища на имунизация против COVID-19 у нас се дължат на неприятната осведомителна акция измежду популацията.

В Административния съд в София има близо 40 тъжби против последната заповед на здравния министър, с която се вкара условието за зелен документ за доста от закритите публични места, разгласи юрист Ивайло Дерменджиев, ръководител на Висшия адвокатски съвет.

Той посочи, че не е вярна информацията, че жалбите са отхвърлени. Отхвърлени са единствено исковете за авансово осъществяване - прекъсване действието на заповедта до произнасянето на съда, изясни Дерменджиев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР