Коронавирусът предизвика вече появата на нови граници в света. Положението

...
Коронавирусът предизвика вече появата на нови граници в света. Положението
Коментари Харесай

Предстои мащабен сблъсък между САЩ и Китай заради пандемията от коронавирус

 Коронавирусът провокира към този момент появяването на нови граници в света. Положението ще се усложни още повече, щом пандемията бъде преодоляна - страните, станали в това време по-силни, ще стартират да претендират за въздействието на някогашните водачи, считат специалисти от клуба " Валдай ". Според тях прочее обстановката ще сътвори и условия за ново рестартиране на връзките сред Русия и Съединени американски щати, написа " Взгляд ", представени от Българска телеграфна агенция.

" Коронавирусът към този момент унищожи толкоз неща в стопанската система, в връзките сред хората, че е време да помислим за някакъв световен проект за възобновяване на света ", съобщи Андрей Бистрицки, оглавяващ Фонда за развиване и поддръжка на Международния спорен клуб " Валдай ". Това основава съгласно него база, върху която да се строи постройката на нов международен ред.

" Световната стопанска система ще затъне в рецесия и към този момент не виждаме нищо от рода на общ проект за възобновяване на света ", добави Бистрицки. Няма никакви аналози на следвоенния " План Маршал ", установи специалистът.

Той приказва в четвъртък на конференция в ТАСС във връзка пандемията и други световни провокации, също и въздействието им върху международната сигурност. По разбираеми аргументи тя се състоя онлайн.

След предходната международна икономическа рецесия от 2008 година основна лечебна роля изигра Голямата двайсеторка, подсети различен участник в конференцията, Фьодор Лукянов - шеф по научната работа във Фонда на клуб " Валдай ". Създаването на формата Г-20 успокои пазарите, наложи чувството, че най-влиятелните страни се пробват освен да вземат решение свои проблеми, само че да подкрепят и другите, сподели той.

" Очевидни са мощните промени на всички места от 13 години насам. Не се приказва за взаимни дейности, а единствено по какъв начин да се минимизират вредите от бедствията. В тази обстановка е от голяма важност всеки да си взема решение проблемите, само че по този начин, че да не вреди на другите ", счита Лукянов.

Протичащите през днешния ден процеси съгласно него не са нещо ново. " Епидемията не породи подтик към отцепване, тя просто отстрани другите възможности. В случая просто няма друг път, с изключение на изолираност. И всички страни с ненаситност се вкопчиха в това ", показа Лукянов.

В миналогодишния отчет на " Валдай " под наслов " Време е да пораснем " към този момент бе упомената опасността от международна безредица - в действителност специалистите не предсказаха тогава сигурно бъркотия и война в целия свят.

" Анархията също може да е регулируема, да вземем за пример посредством отговорно държание на играчите на международната сцена. И през днешния ден играчите би трябвало да осъзнаят тази отговорност. Дали щом всеки работи така, като сметне за належащо, този " всеки " ще вземе поради, че не е самичък в интернационалното пространство? Или ще надделее егоизмът в жанр " спасявай се кой по какъв начин може "? Този сюжет може да има тежки последствия ", означи Лукянов.

Като образец за огромна и мощна страна, успяваща съвсем сама да се оправя с предизвикването на пандемията, участниците показаха Индия. Както означи Нандан Уникришнан, почетен теоретичен помощник на индийската фондация " Обзървър рисърч ", оповестяването на карантина в Индия е било съпроводено с суматоха в обособени случаи, само че като цяло " нищо не заплашва " държавното управление и страната е политически постоянна. Под въпрос са обаче вероятностите на индийската стопанска система, сподели той - стотици милиони хора в страната са нископлатени служащи, живеещи от надници.

" Извънредното състояние, което ще трае до 14 април, към този момент е огромен удар за тези хора ", съобщи индийският специалист.

Междувременно друга огромна мощ - Китай, стартира към този момент да излиза от рецесията, сподели Лукянов. По думите му Поднебесната империя освен показва убеденост след спада, провокиран от пандемията, само че е получила подтик, " какъвто не й доближаваше преди ".

Между другото през уикенда Китай даде обещание на Индия помощ в битката с COVID-19 и благодари на прилежащата страна за проявената взаимност в тежки времена.

" Не е в традициите на Китай да се държи като хегемон, само че през днешния ден той е в качествено ново състояние. Сега Китай наподобява ще се държи по-настоятелно във всеки смисъл - предвижда Лукянов. - Но Съединени американски щати няма да изчезнат като фактор. Те бяха и към момента са най-голямата международна мощ и няма да се откажат от господстващите позиции. Това състояние основава сериозен риск от преден конфликт сред Китай и Съединени американски щати. "

Колкото до Европейския съюз, съгласно участниците той изживява най-трудния във всяко отношение интервал в своята история. По думите на Лукянов " Европейски Съюз няма да се разпадне, само че интеграцията към този момент в никакъв случай няма да е същата ". Основният проблем е неналичието на същинска взаимност, за каквато по принцип се насочат апели в Европейски Съюз. Сега излиза, че в борбата с COVID-19 всяка страна може да разчита единствено на себе си.

" Основното следва, щом болестта се отдръпне. Ще пристигна въпросът за правилото, по който да работи Европейски Съюз, по-специално по какъв начин ще се измъкват стопански потърпевшите страни, преди всичко Италия и Испания ", предвижда Лукянов.

Затова пък епидемията основава късмет за доближаване сред елитите в Съединени американски щати и в Русия. Същевременно, напомни Бистрицки, в някои области, да вземем за пример във военната - и по-точно в Сирия, Москва и Вашингтон към този момент са развили положително взаимоотношение. Същото важи за медицината и космонавтиката. Прочее базата за възобновяване на връзките е налице, само че към този момент не трябва да се надценява, предизвести шефът на Фонда на клуб " Валдай ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР