Коронавирусът показа, че страните в Европейския съюз трябва да си

...
Коронавирусът показа, че страните в Европейския съюз трябва да си
Коментари Харесай

Брюксел ще подобри здравеопазването с 9,4 млрд. евро

Коронавирусът сподели, че страните в Европейския съюз би трябвало да си сътрудничат по-добре, с цел да реагират дейно на огромни закани за човешкото здраве. Новата стратегия на Европейски Съюз на име “ЕС в поддръжка на здравето” ( “EU4Health”) ще запълни пропуските, които пандемията разкри. Страните членки ще запазят компетенциите си в здравната област, само че Европейски Съюз ще подкрепя и добавя по-добре техните ограничения.

Програмата “ЕС в поддръжка на здравето” бе показана на 27 май от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен като част от пакета от ограничения за икономическо възобновяване. Преди това, на 15 май, депутатите бяха настояли в резолюция за потребността от обособена европейска стратегия за опазване на здравето.Програмата е ориентирана към по-добра отбрана и ръководство на рецесии, развиване на нововъведенията и вложения в опазването на здравето, както и отбрана на хората от съществени трансгранични закани за здравето.

Приоритетите са по-добър достъп до медикаменти и усилване на системите за опазване на здравето. “ЕС в поддръжка на здравето” ще обгръща интервала 2021-2027 година, само че всички ограничения, свързани с възобновяване след рецесията, са планувани за реализация през първите години от интервала. В рамките на програмата ще бъде основан стратегически запас от медикаменти, медицински уреди и личен състав, които ще могат да бъдат мобилизирани при потребност. Механизмът за гражданска отбрана на Европейски Съюз към този момент обезпечава запас за бърз отговор на рецесии. Този запас, прочут като “RescEU”, се концентрира върху незабавните потребности при появяването на спешна обстановка, до момента в който “ЕС в поддръжка на здравето” ще включва запаси за по-дългосрочна приложимост.

“ЕС в поддръжка на здравето” си слага за цел да поддържа успеваемостта и устойчивостта на националните системи за здравеопвазване, като усили вложенията в стратегии за профилактика, насърчи обмена на положителни практики, ускори съдействието на световно равнище и усъвършенства достъпа до здравни грижи.

Достъпни медикаменти на допустими цени

Европейският съюз желае да поддържа напъните за идентифициране на неналичия на медикаменти, медицински препарати и други здравни артикули, които са значими при рецесия, и да понижи зависимостта от импорт. Друга задача на програмата е усилване на нововъведенията и на производството, което опазва околната среда.

Справяне с дълготрайни провокации

Сред другите проблеми, по които програмата “ЕС в поддръжка на здравето” ще търси решения, са обезпечаване на качествено опазване на здравето на допустими цени за всички, унищожаване на неравенствата в здравната област, усилване на нововъведенията в цифровата област, възстановяване на диагностиката, профилактиката и лекуването на незаразни заболявания като рака, сърдечно-съдовите болести, диабета и душевните болести (целта е да се понижат с една трета случаите на преждевременна гибел до 2030 г.). Също по този начин поощряване на рационалното потребление на антибиотици и битка против устойчивостта на антимикробни препарати, възстановяване на покритието с ваксини в страните членки, разширение на сполучливите начинания за съдействие в здравната сфера и ограничения против отражението на замърсяването на околната среда и демографските промени (включително застаряването) върху публичното здраве.

Финансиране

Европейската комисия предлага да бъдат вложени 9,4 милиарда евро от идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз в програмата “ЕС в поддръжка на здравето”. Това е 23 пъти повече от наличното финансиране в здравната област в бюджета за 2014-2020 година

Какво ще финансира “ЕС в поддръжка на здравето”

- Оказване на поддръжка и рекомендации на страни

- Обучение на здравни служащи за изпращане в други елементи от Европейски Съюз

- Оценка на подготовката и потенциала за реагиране на рецесии на страни членки

- Клинични тествания за ускорение на създаването на медикаменти и ваксини

- Трансгранично съдействие и партньорство

- Осъществяване на проучвания, събиране на данни и сравнителни изследвания

Други стратегии на Европейски Съюз също ще влагат в възстановяване на потенциала в здравната област: да вземем за пример, фондовете за районно развиване и доближаване ще финансират построяването на здравна инфраструктура, програмата "Хоризонт Европа " ще финансира проучвания и нововъведения, а Европейския обществен фонд+ ще обезпечава достъп до опазване на здравето на уязвими групи хора.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР