Коронавирусът настъпва все повече в Европа, а Италия е най-засегната

...
Коронавирусът настъпва все повече в Европа, а Италия е най-засегната
Коментари Харесай

Италианските атлети могат да тренират

Коронавирусът настава от ден на ден в Европа, а Италия е най-засегната страна от пандемията на Стария континент. С близо 28 000 инфектирани с COVID-19 в страната и над 1800 смъртни случаи на Ботуша хората са под цялостна обсада. Има възбрана да се напущат домовете, само че пък спортистите имат опция да упражняват.

Рестрикциите в Италия са затворили закрити писти и залите, само че спортистите на национално равнище имат позволение да упражняват на открити игрища.

“Притеснен съм за националната изключителна обстановка и неналичието на надпревари, само че настроението ми е добро”, разяснява националният рекордьор на Италия на 400 м Давиде Ре. Той се намира в Риети сега, а по проект е трябвало да е на лагер в чужбина.

“Тренировките вървят добре. За благополучие, като спортист на национално равнище имам опцията да отида на стадиона, тъй че моето всекидневие не се е трансформирало доста. Не можем да използваме силова зала, несъмнено, само че можем да употребяваме тежести на пистата навън.”

Състезателката в скока на височина, която има персонален връх от 202 см, Елена Валортигара се намира в Сиена.

“През предходната седмица съумях да упражнявам всеки ден на пистата като се изключи вторник, само че това компенсирах на футболен терен. Ако оборудванията останат отворени, измененията не са огромни, тъй като мога да скачам и упражнявам на пистата”, показа атлетката.

Следващото съревнование не се знае по кое време ще бъде, само че Валортигара счита, че най-хубавото за момента е да продължи общата си работа, която така или другояче се прави в този стадий на годината: “Ще завършвам проектите си, когато имаме по-конкретни вести, изключително за Олимпийските игри. Правенето на проекти сега за това какво може и не може е единствено загуба на сила. Надявам се да се знае скоро нещо за сезона, с цел да може да контролираме нашите тренировки.”

Най-трудното за атлетката е да поддържа положително отношение: “Чувствам, че общата суматоха и неустановеност оказва въздействие върху мен, както и върху всички. Имам шанса да мога да отида на стадиона и да подкрепям най-малко някаква нормалност в дните си, коменитра Валортигара. - Но най-важният проблем е здравето на хората. Аз се пробвам да бъда фокусирана към задачата, тъй като считам, че това може да ми помогне, надявайки се нормалността да се върне скоро. Надявам се също всеки да се върне към нормалния си живот допустимо най-скоро.”

Националният рекордьор на 10 000 м Йеман Крипа пък се приготвя за Токио в Тренто: “Ситуацията е по-сложна и би трябвало да бъда по-внимателен. Винаги нося моята декларация със себе си, показа Крипа, говорейки за държавния документ, който му дава право да излиза. – От известно време не съм на пистата и в силовата зала, само че за тренировки с колело и тичане на пътя – няма проблем. Но обстановката не е добра, тъй като надпреварите и лагерите са анулирани. Трудно е, само че не се предавам. Подготовката ми за Токио върви, несъмнено със усложнения. Но може да бъде по-лошо, в случай че нямам опция да упражнявам въобще.”

BGathletic.com
Снимки: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР