Коронавирусът може да мутира 3-4 пъти в рамките на един

...
Коронавирусът може да мутира 3-4 пъти в рамките на един
Коментари Харесай

Професор Кантарджиев: Вижда му се краят!

Коронавирусът може да мутира 3-4 пъти в границите на един месец, споделя експертът

Трябва ли да се опасяваме от Омикрон и какво да чакаме от ковид през тази година... Работят ли ограниченията, какво ще се случи в областите, които първи влязоха в новата вълна. По тези и доста други въпроси потърсихме за коментар проф. Тодор Кантарджиев, съветник по имунизацията към Столична община. Ето какво показа той пред

- Проф. Кантарджиев, до каква степен стигнахме с пандемията с ковид. Вижда ли му се краят?

- Да, несъмнено. Биологичното развиване на вируса, неговите селектирани като нов генетичен вид разновидности доведоха това, че към този момент една доста огромна част от европейците минаха през този вирус. Говоря особено за разновидността Омикрон. През него минаха и огромна част от дребното неимунизирани в Европа. Вече приказваме и за миг, при който, заради характера на вируса, има по-малка възможност да се развият белодробни затруднения.

- Омикрон минава и през имунизирани...

- Да, да минава. Говорим главно за Омикрон. А измислиците и плашещите послания ще ги оставим по-късно да ги разясняваме. Та... Тези, които са с две ваксини, ще го прекарат доста леко. Може да вдигнат температура до 38 градуса за ден-два, а тези, които са с бустер, може и да не схванат, в случай че още веднъж се срещнат с вируса. Хората с бустер може да имат неразположение, хрема... такива работи. Общо взето новите разновидности, в това число и Омикрон, повтарят това, което споделих преди 2 месеца. Тогава в нашето публично пространство се заприказва за Делта+ вид. Целенасоченото му търсене при секвениране сподели, че е изнемощял. Омикрон владее нещата сега.

- В България въведохме зеления документ преди месеци, а към този момент се чуват и послания - имам предвид проф. Радка Аргирова и основния здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, че до месец документът може да отпадне. Каква роля изигра той въобще?

- По тематиката се приказва в публичното пространство даже от хора, които са в всякакви контактни групи, водещи хора, които дефинират разпоредбите. Лично моето мнение е, че в нашата страна документът влезе по един доста, доста неверен метод при ръководството на Стойчо Кацаров. Нямаше предварителна връзка с обществото за разлика от това, което направиха в Европа. Там хората още през лятото на предходната година споделиха датите, когато ще бъдат изисквани такива сертификации. Докато при нас, в България, това стана от през днешния ден за на следващия ден. Респективно хората бяха комплицирани, обезверени, позволи се разноговорене. Създаде се съмнение у хората с разнопосочни послания. Като прибавим към това и чисто български неверни практики, нещата просто не бяха и не станаха както би трябвало. Какво имам поради. У нас се вкара издаването на документ за антитела... Колко антитела, какви антитела, какво количество антитела имат протективно деяние... Това беше някакъв български вид, който единствено усили недоверието. И още нещо вид но български патент. Сертификат при сложена първа доза от ваксина, която е от две дози. Ало, в организма на човек стартират да се основават антитела две седмици след слагането на първата доза. Просто нещата не бяха вярно позиционирани.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР