Коронавирусът може да е във фокуса на публичния интерес заради

...
Коронавирусът може да е във фокуса на публичния интерес заради
Коментари Харесай

Какво представлява грип тип "Б", въпроси и отговори

Коронавирусът може да е във фокуса на обществения интерес поради тревожните вести към болестта, само че за момента за България е по-скоро виртуална, в сравнение с същинска опасност. В същото време в страната е има нова грипна зараза от грип Б, която съгласно експерти е най-силната от 10 години. От през днешния ден за отбягване на разпространяването на заболяването в цялата страна е оповестена почивка за учениците, а здравните управляващи анулираха плановите интервенции, женските и детски съвещания, както и профилактичните прегледи и имунизации.

" Дневник " обобщава в резюме отговорите на най-често задаваните въпроси за вируса, като се базира на информация от изказвания на националния здравен контрольор доктор Ангел Кунчев и шефа на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

Какво съставлява?

За разлика от предходната грипна вълна през януари, в този момент най-масово хората боледуват от грип вид " Б " - " Вирджиния ". Това е сезонен грип, а зараза от него се появява един път на 4-5 години. В началото на седмицата специалисти предизвестиха, че заболелите в този момент а 12 пъти повече, в сравнение с при предходната грипна вълна, когато циркулираха вирусите от вида Н3.

В България годишно грипът визира сред половин милион и един милион души, според от интензивността на епидемията. Според най-новите данни на здравното министерство през предходната седмица междинната заболеваемост в страната е била 130.5 на 10 хиляди души, по данни на Националния център за заразни и паразитни заболявания. Най-висока е била заболеваемостта в Бургас - 231.66 на 10 хиляди души, и в Шумен - 194.34 на 10 хиляди

Кого визира

За разлика от грипа вид " А ", който визира най-вече възрастните и дребните деца, този в доста по-голяма степен визира учениците и младежите в трудоспособна възраст.

 Какво съставлява грип вид
© Reuters

Рискови групи са страдащи от хронични болести на сърцето, белите дробове, бъбреците, черния дроб бременни, заболели с диабет, заболели с имунодефицитни положения, хора на възраст над 65 година, деца под 5-годишна възраст.

Защо може да е рисков

За разлика от грипа вид " А ", този от вид " Б " е по-нов вариант и се появява по-рядко. Поради тази причина малко хора имат построен имунитет към него. Тези, които към този момент са изкарали грип от други вариант, не са предпазени от този. Противогрипните имунизациите също не дават 100 % отбрана.

Освен това, грипът вид " Б " е по-нечувствителен и по-устойчив на лекуване със общоприетите медикаменти.

Какви са признаците

Симптомите са типични за грип, изясняват лекарите. В рамките на 2 часа се подвига висока температура, стартират болки ставите и мускулите. Човек няма мощ да стане от леглото. Започва изобилна слузна секреция от носа и очите, от време на време - кашлица.

Обикновено - при вярно лекуване, влошеното положение продължава 5-6 дни, след което отминава.

Как се работи при признаци

При ясни признаци за грип експертите поучават да се потърси консултация с персоналния доктор. Подчертават, че това е най-добре да става по телефона, а не на място, защото до момента в който стигне до лекаря човек може да болести мнозина. На база признаците лекарят може да назначи лекуване.

 Какво съставлява грип вид
© Reuters

Преглед се постанова при затруднения и в случай че в границите на пет-шест дни няма усъвършенстване.

С какви медикаменти се лекува

Грипът вид " Б " се лекува с противогрипни препарати, като този от вид А - в България се оферират два типа и за пазаруването им всекидневно се изисква рецепта.

Използването на антибиотици не е целесъобразно, защото няма несъмнено лекарство, с което да се противодейства на грипния вирус. Те идват на помощ при вторично развити инфекции в резултат на грипа.

Подсилването на имунната система, също можете да помогне за по-бързото възобновяване. За задачата оказват помощ както питателните добавки, които се продават в аптеките, по този начин и естествените имуностимулатори като чесън, етерични масла, джинджифил, сок от бъз, прополисова смес и други

Съвети за предотвратяване

Според лекарите най-важна е положителната персонална хигиена. Препоръчва се ръцете да се мият постоянно със сапун и топла вода, в това число и сред пръстите. Миенето би трябвало да продължава най-малко 20 секунди. В случаите, когато това е невероятно, да се употребяват антибактериални гелове на алкохолна основа, а при нужда да се хващат предмети, пипани от повече хора - да се употребяват латексови ръкавици или дезинфекционни кърпички

 Какво съставлява грип вид

Тъй като болестта се предава по въздушно-капков път, доста значимо е да се лимитират околните контакти. В градския превоз оказва помощ завиването с шал през лицето, тъй че да са обхванати носа и устата. Повечето лекари показват, че елементарните хирургични маски за еднократна приложимост не са от особена изгода против заразяване и в най-хубавия случай имат смисъл, доколкото не разрешават човек неумишлено да пипа носа и устата си, пренасяйки болест с ръце. Ако въпреки всичко решите да носите такава маска, не забравяйте, че би трябвало да я сменяте на към 2 часа.

Още лекарски препоръки за предотвратяване от вируса - тук
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР