Коронавирусът може да доведе до тежки последици в Африка и

...
Коронавирусът може да доведе до тежки последици в Африка и
Коментари Харесай

Евродепутат настоя страните от ЕС да отпуснат пари на Африка

Коронавирусът може да докара до тежки последствия в Африка и Европейският съюз е задължен да окаже помощ, счита ръководителят на комисията по развиване в Европейския парламент Томас Тобе. Институциите работят интензивно, с цел да поддържат страните членки в битката против ковид и да понижи негативните последствия върху стопанската система. Епидемията обаче визира освен Европа. Много разрастващи се страни са изключително уязвими поради на положението на техните системи за опазване на здравето.

В резолюция от 17 април Европарламентът прикани за интернационално съдействие и взаимност, както и за подсилване на системата на Организация на обединените нации, изключително на Световната здравна организация. Брюксел разгласи финансова помощ от над 20 милиарда евро (пакет "Екип Европа ") за най-уязвимите страни, изключително тези от Африка и прилежащи страни на Европейски Съюз. Повечето от парите идват от съществуващи стратегии и фондове, като в този момент те ще се насочат за битка с епидемията и последствията от нея. Депутатите се включиха в апелите на Международния валутен фонд и Световната банка за прекъсване на дълговите заплащания от разрастващи се страни.

Според Томас Тобе страните членки би трябвало да усилят напъните си, тъй като има потребност от нови свежи пари.

"Като Европейски съюз ние би трябвало да се координираме и да създадем нужното, с цел да достигнем фактически до хората в потребност. Много е евентуално да не се записват всички случаи в доста от страните в Африка, по тази причина би трябвало да действаме доста бързо. Доста ясно е, че предизвикването в Африка е в действителност огромно, защото има повече уязвими хора, системата на опазването на здравето не е задоволително добра в доста страни, няма задоволително болнични кревати. В името на солидарността би трябвало да създадем всичко допустимо да спасим човешки животи. Това е също и европейски интерес, тъй като не желаеме втора и трета вълна от епидемията да доближи Европа от прилежащите страни. ", счита той.

Тобе акцентира, че имаме потребност да изградим ново партньорство с Африка, в което да сложим завършек на връзките донор-получател на средства. Трябва да преглеждаме доста от страните в Африка по-скоро като сътрудници. Икономическият спад в резултат на ковид акцентира смисъла на тази нова тактика. Най-важното нещо сега е да създадем действителност това ново партньорство - може би на среща на върха сред Европейски Съюз и Афика през октомври.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР