Коронавирусът е убил обичания дългогодишен преподавател във Филиала на Медицинския

...
Коронавирусът е убил обичания дългогодишен преподавател във Филиала на Медицинския
Коментари Харесай

Скръбна вест! COVID-19 уби обичан преподавател от Медицинския университет във Враца /снимка/

Коронавирусът е умъртвил обичания дълготраен учител във Филиала на Медицинския университет във Враца доцент доктор Васил Писев, научи организация BulNews.
Toй е изгубил борбата с подлата болест на 27 декември.
Васил Писев е роден през 1946 година в София. През 1964 година приключва междинното си обучение в столицата, а през 1970 година – медицина хигиеничен профил в Киевския медицински институт – Украйна. В продължение на 34 години работи в региона на превантивната медицина като теоретичен помощник по учебна медицина до 2007г. От тогава до през днешния ден е учител в МУ, Факултет по публично здраве в София. Две години е бил завеждащ лаборатория, а по-късно 12 години е началник на секция, отдел и направление “Хигиена на детската и юношеската възраст” (ХДЮВ) в НИХПЗИ и НЦХМЕХ и "Здраве на децата и учениците " в Националния център по запазване на публичното здраве. Специалност по ХДЮВ придобива през 1979 година Кандидат на науките (доктор по медицина) става през 1981 година Хабилитира се през 1990 година като старши теоретичен помощник ІІ степен.
Има над 135 научни изявления в български и интернационалните издания и участия с към 70 научни труда изнесени на конгреси, конференции, симпозиуми и други в страната и чужбина. Има над 20 внедрявания в системите на Министерство на здравеопазването, МОН и НСА, две рационализации, създадени способи и участия в правене на нормативни документи за потребностите на детското и учебното опазване на здравето. Съавтор е на сборници, книги, учебници, образователно пособие.Популяризаторската активност включва редица публикации в списания, вестници и голям брой участия в телевизионни и радио излъчвания. Удостояван е с научни награди.
Бил е хоноруван доцент в СУ “Климент Охридски” сп. “Педагогика на девиантното поведение”, ПУ “Паисий Хилендарски” сп. “Биология и химия”, а понастоящем в Медицински лицей “Йорданка Филаретова” – София, сп. “Инспектор по публично здраве”.
Многократно е взел участие като систематичен началник, специалист и съветник при правене на мнения, оценки и рекомендации в региона на предучилищната и учебна медицина.
В продължение на 15 години е член на Научно образователния съвет при НИХПЗ и НЦХМЕХ. Понастоящем е заместител – ръководител на СНС по хигиена, професионални болести и обществена медицина при ВАК. Бил е и: Национален съветник по ХДЮВ, Председател на Проблемната комисия и Колегиума по ХДЮВ, Член на комисията за приемане на компетентност по ХДЮВ, Член на Националната комисия за работа с младежта при БЧК, Член на публицистичните колегии на списания “Хигиена и здравеопазване”, “Проблеми на хигиената” и “Информационен бюлетин по ХДЮВ”. Понастоящем е заместник-декан по следдипломно образование и член на Съвета по здравна просвета към МУ – София.

Поклон пред светлата му памет!
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР