Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако

...
Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако
Коментари Харесай

Здравната каса временно облекчи режима за рецептите за хронично болните

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Националната здравноосигурителна каса вкара облекчена организация за разпределяне на медикаменти за хронично болните пациенти.

Рецептурните книжки и протоколите за медикаменти на хронично болните пациенти, които изтичат в интервала до 16 април, ще бъдат служебно продължени за период от 1 месец, считано от датата, до която е годен всеки съответен протокол. Хартиените протоколи няма да бъдат презаверявани от районните здравни каси.

Заради спецификата на лекуването не се удължава срокът на протоколите за болести, при които лекуването е за избран период - продължителен вирусен хепатит С; хемангиоми в кърмаческа и ранна детска възраст; лекуване с Palivizumab на деца с бронхопулмонална дисплазия, зараждаща в перинаталния интервал, ниско тегло при раждането и вродени сърдечни малформации.
Аптеките могат да отпускат лекарствени артикули по удължените протоколи, както и за лекарствените артикули от позитивния лекарствен лист, за които не се изисква експертиза, единствено по рецептурна брошура, без показване на рецепта, се споделя в известие на НЗОК. Отпускането ще се прави в аптеките, където е осъществено последното разпределяне по дадена рецепта, което се вижда от печата в рецептурната брошура, и ще става съобразено с последно вписаните в рецептурната брошура данни за отпуснати лекарствени артикули. На хората, които са се обърнали за рецепта в кабинетите на лекарите, могат да бъдат издавани предписания за всички лекарствените артикули от Приложение 1 на Позитивния лекарствен лист.

За новоиздадени рецептурни книжки, както и при регистриране на нови диагнози, е основан ред за продан на информация сред общопрактикуващия доктор и съответната районна здравна каса. Аптеката отпуска лекарствените артикули по незаверена рецептурна брошура, с попълнени данни на общопрактикуващия доктор.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (594)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР