Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако

...
Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако
Коментари Харесай

ЕС дава по 2 хил. евро на мигрант в Гърция, за да се върне в родината си

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Европейският съюз разгласи, че ще заплати по 2 хиляди евро на всеки мигрант в претъпканите лагери на гръцките острови, който желае да се върне в личната си страна, съобщи Би Би Си.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон разгласи схемата в Атина в четвъртък. Тя беше контрактувана с гръцкото държавно управление.
По думите ѝ мярката е краткотрайна - ще важи единствено за един месец - и ще се ползва единствено за мигранти, пристигнали преди 1 януари. Еврокомисарят изясни, че 5 хиляди мигранти ще могат да аплайват за " доброволното връщане ".

По-рано този месец стотици мигранти и бежанци доближиха гръцките острови покрай турската граница с лодка, засилвайки натиска върху така и така изпитващите компликации центрове за банкет. В лагерите на тези острови към този момент има съвсем 42 хиляди търсещи леговище, макар че в тях е планувано да се подслонят към 6 хиляди души.

По данни на организацията " Лекари без граници ", която работи на островите, над 14 хиляди от мигрантите са деца.

Йохансон съобщи, че седем страни членки на Европейски Съюз са се съгласили да одобряват минимум 1600 непридружени деца от лагерите, считани за изключително уязвими.

Правозащитните организации са на мнение, че Сирия е прекомерно рискова, с цел да бъдат връщани там мигранти, само че някои други страни на генезис, като Пакистан, са считани за задоволително безвредни.

Гърция краткотрайно прекъсна обработката на нови молби за леговище - ход, който беше наказан от правозащитни групи.

Йохансон изясни, че репатрирането на мигранти от островите ще бъде координирано с Международната организация по миграцията към Организация на обединените нации и с Фронтекс.

Ситуацията е сериозна и на гръцко-турската сухопътна граница, където гръцката полиция употребява сълзотворен газ и водни оръдия, с цел да попречи на мигрантите да влязат.

Как се стигна до напрежението по гръцко-турската граница четете тук и тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новини без ковид (47)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР