Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако

...
Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако
Коментари Харесай

ЕС обяви 37 млрд. евро инвестиции за борба с коронавируса

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Европейският съюз разгласи самодейност за вложения в размер на 37 милиарда евро като част от пакета ограничения за отбрана на стопанските системи на блока от последствията от ковид, съобщи " Ройтерс ". Новината беше обявена от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Сред другите стъпки, които Еврокомисията ще предприеме, са даване на повече еластичност за бюджетните дефицити и държавната помощ, уточни Фон дер Лайен по време на конференция.

Европейски Съюз също така ще употребява 1 милиарда евро, с цел да подсигурява заеми до 8 милиарда евро за 100 хиляди наранени компании в региона на туризма, търговията на дребно, превоза и други затруднени браншове.

" Сигурна съм, че Европейският съюз може да издържи на този потрес. Но всяка страна членка би трябвало да поеме цялостната си отговорност и Европейският съюз като цяло би трябвало да бъде съдбоносен, съгласуван и обединен ", акцентира Фон дер Лайен.

Тя не показа детайлности от къде ще дойдат обещаните средства. Във вторник Фон дер Лайен разгласи капиталов проект за 25 милиарда евро (повече за него четете тук).

Тя добави, че цялостното затваряне на европейските граници не е желателно, съобщи Българска телеграфна агенция. По нейните думи би било целесъобразно да бъдат подхванати спомагателни санитарни ограничения по границите. Едностранните ограничения не са положително решение, разяснява Фон дер Лайен. Не можем да спрем болестта, само че е допустимо и доста значимо да забавим скоростта на разпространяването й, добави ръководителят на комисията.

Еврокомисията е подготвена да задейства уговорка във фискалните правила на Европейски Съюз, която ще позволи краткотрайно спиране на бюджетните задължения за най-засегнатите от рецесията с ковид страни, уточни изпълнителният зам.-председател Валдис Домбровскис. Той посочи, че свободата, препоръчана на страните членки за разноските, не значи спиране на фискалните правила на Европейски Съюз, само че ще позволи доста по-големи разноски и вероятно спиране на бюджетните задължения, поети от държавните управления в блока.

Изпълнителният зам.-председател Маргрете Вестегер, уточни, че държавните управления в Европейски Съюз може да би трябвало да дават държавна помощ в " доста по-голяма степен " поради рецесията и че Брюксел ще сътвори процедура по този въпрос това доста бързо.

Тя също така сподели, че Европейската комисия ще изготви скица за отплата за туризма, хотелиерството и транспортния бранш и ще даде на държавните управления опция да подсигуряват, че банките имат задоволителна ликвидност.

Вестегер добави, че има доста способи държавните управления да оказват помощ без да се нуждаят от утвърждение за държавна помощ и даде образец с даването на дотации за заплати, или спиране на заплащанията на корпоративни налози или налог добавена стойност.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (418)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР