Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако

...
Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако
Коментари Харесай

Мюсюлманин, издигнат от Християнсоциалния съюз, влиза в предизборна кампания в Бавария

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

С подрязана до милиметър брада и неслизаща от лицето усмивка, Йозан Ийибаш има, всичко което е належащо на един политик в предизборна акция. Малка детайлност: той е първият мохамеданин, представляващ Християнсоциалния съюз (ХСС) - авторитетна християнска и консервативна партия в Бавария.

" Не виждам никакво несъгласие в този избор ", афишира през цялото време 37-годишният претендент, седнал на фотьойл с чаша чай малко преди първия тур на локалните избори на 15 март в своя град Нойфарн.

Няма значение, че преди две години министър-председателят на Бавария от ХСС Маркус Зьодер разгласи желанието си да сложи католически кръстове на всички публични места в региона, с цел да уважи неговото " културно завещание ".

" Ценностите на моята вяра са много близки с тези на християнството ", твърди Ийибаш, който е от турски генезис, а по изповедание принадлежи към алевитите - по-светски клон на исляма.

Във Валерщайн, село в Западна Бавария, локалните деятели обаче отхвърлиха да повдигнат различен претендент мохамеданин, като избраха да не бъдат представлявани от никого на общинските избори.

" Не става дума за мен, а за моята религия. Например, един от причините бе, че думата " християнски " в името на партията и фактът, че съм мохамеданин, са несъвместими ", сподели Шенер Шахин за ежедневника " Зюддойче цайтунг ".

Отлив на гласоподаватели

Лидерите на ХСС създали сериозен опит да се намесят в негова изгода, само че редовите членове не отстъпили, даже в случай че Шахин, който е сполучлив предприемач, едно време е играл за локалния футболен тим и е бил негов треньор.

ХСС, сестринската партия в Бавария на християндемократите на Ангела Меркел, господства политическия живот в немската провинция от Втората международна война насам, само че е изправен пред стопяване на електоралната си база.

Получила 37 % от гласовете на последните районни избори, през 2018 година, партията записва своя най-слаб резултат от 1954 година, притисната по едно и също време от две страни - от възхода на крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " (АзГ) и на " Зелените ".

Затова ХСС се пробва да се обнови и залага на Ийибаш, съветник на стартъп компании и добър оратор, с цел да отнеме кметското място на определения с гласовете на " Зелените " Франц Хайлмайер.

По улиците на Нойфарн, умерено предградие на Мюнхен с 20 хиляди поданици, където е отраснал, наподобява, че Йозан Ийибаш се познава с съвсем всички. С хората, които среща, той приказва за локалната стопанска система, публичния превоз и околната среда, а не за вяра.

" За мен най-важни са проблемите с жилищата ", споделя пенсионерката Ерика на излизане от магазин за плодове и зеленчуци и прибавя: " Религията на претендентите ли? Тя няма никакво значение. "

Този въпрос обаче не е подминаван от медиите, дотам, че Йозан Ийибаш даже е " приел публицисти, пристигнали от Южна Корея ", споделя самият той.

" Вече няма да е тематика "

" Когато бях дете, майка ми ме заведе в една черква и аз я попитах за какво го прави. Тя отговори, че в случай че желаеме да живеем тук, би трябвало да познаваме и споделяме полезностите на тази страна. Това е, което върша ", споделя Ийибаш.

След това той акцентира умерено, че партията му " не е (религиозна) фракция ". Ако християнин откаже на мохамеданин правото да принадлежи към ХСС, той напълно не е схванал какво е християнството ", прибавя Ийибаш.

" Много германци от имигрантски генезис пазят консервативни полезности, които дават отговор на тези на ХСС ", отбелязва от своя страна Щефан Вюрстер, професор по политически науки в баварското Училище за публични политики.

В тази партия през днешния ден " спорът не е толкоз сред християни и мюсюлмани, колкото сред религиозни и атеисти ", прибавя той.

Самият Йозан Ийибаш е уверен, че партията му може да се промени и да се похвали с един " нов консерватизъм, който да следва традицията, само че в това време да се обновява ". Той се надява, че след пет или 10 години неговата персонална религия " към този момент няма да е тематика ". /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новини без ковид (44)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР